REAKCIJE

Oglasili se iz Ambasade Rusije: Donijeti zaključci PIC-a ne mogu se smatrati stavom međunarodne zajednice

Pozivamo strane u Bosni i Hercergovini da odbace vanjsko mentorstvo, da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup, navode u saopćenju

Igor Kalabuhov. Facebook

H. J. I.

7.12.2023

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastali su se 5. i 6. decembra 2023. godine u Sarajevu, kako bi razmotrili stanje u smislu provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.  

Povodom sastanka PIC-a, oglasili su se iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

"Licemjerno izgledaju mantre"

- U vezi s nedavno održanom sjednicom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mirovnog Sporazuma ponovo izjavljujemo da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije visoki predstavnik u BiH. Pokušaji pojedinih članova UO PIC-a da tvrde suprotno ne znače legitimizaciju Šmita, već delegitimizaciju Upravnog odbora. Zato donijeti zaključci ne mogu se smatrati stavom međunarodne zajednice, još više zato što sadržaj dokumenta se izdvaja svojom pristrasnošću i neuravnoteženošću, kamoli da govorimo o tekstualnom kršenju aneksa 4 Mirovnog sporazuma – Ustava Bosne i Hercegovine.

Licemjerno izgledaju mantre o podršci jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kada pokazanim pristupom pojedini članovi UO svjesno podrivaju i jedinstvo, i suverenitet (sa intruzivnim Uredom visokog predstavnika), i teritorijalni integritet zemlje.

Otvoreni sistem

Vrijednost Mirovnog sporazuma se zaključuje u tome da jeste otvoreni sistem, koji omogućuje da se državnost BiH gradi u skladu s težnjama njenih građana. Ali, kao što pokazuje praksa njegove realizacije, mogu biti održive i vitalne samo one odluke, koje su postignute od strane samih političkih subjekata BiH, a nikako ne one koje su napisane u OHR-u ili u Američkoj ambasadi te donijete, kao što se kaže, „s uperenim u glavu pištoljem“ visokog predstavnika, posredstvom ucjena i nezakonitih sankcija, čime dobijaju sholastički formalno-pravni okvir.

Pozivamo strane u Bosni i Hercergovini da odbace vanjsko mentorstvo, da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup, javljajući turbulentnom svijetu primjer zrelog i odgovornog rješavanja problema radi stvaranja istinski nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine te postizanja blagostanja i mira svih njenih građana - naveli su iz Ambasade Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.