REAKCIJA NA ZAKON O VSTV-U

Ambasada Rusije u BiH: Izjava PIC-a teško da može nekoga uplašiti

Izjavljujemo da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH, za podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni "tumači" Mirovnog sporazuma, navodi se

Oglasili se iz Ambasade Rusije u BiH. Arhiva

Piše: H. J. I.

14.2.2022

Povodom izjave  Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UO PIC-a) oglasili su se iz Ambasade Ruske Federacije u našoj zemlji. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- U vezi sa objavljenom izjavom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UO PIC-a) od 10. februara 2022. godine, istakli bismo sljedeće.

Pojedini članovi Upravnog odbora još jednom su pokazali svoju sklonost klizanju u opaku praksu ignorisanja stava Rusije. Dakle, izjava izdata nakon hitnog sastanka nije ništa drugo do još jedna vježba zastrašujuće retorike, koja teško da može nekoga uplašiti.


Promocija evropskih integracija

Isto tako neprihvatljiv je i praktično izniman naglasak na promociji agende evropskih integracija. Mandat Upravnog odbora mora biti ograničen isključivo na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH.

Niko smije upućivati drugome kritiku zbog "zanemarivanja prava" jedino ako sam pokazuje poštovanje prema pravu, i to prije svega prema međunarodnom. Uprkos našim brojnim pozivima da se pridržavamo utvrđene pravne prakse u radu Upravnog odbora, naši partneri su povjerovali u nepogrešivost svog imenovanja "novog visokog predstavnika". 


Oni smatraju da on smije koristiti neki izvanredni instrumentarij. Ne smije – jer takozvani "visoki predstavnik" nema potrebni legitimitet: Savjet sigurnosti UN-a nije odobrio kandidaturu gospodina Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za ovu poziciju.


Anglosaksonska propaganda

Još jedan primjer licemjernog odnosa prema principima vladavine prava je neprikriveno miješanje stranaca u poslovanje organa za pravosuđe i provođenje zakona BiH. Sa ove tačke gledišta, korak Narodne skupštine Republike Srpske može se tumačiti upravo kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana.

Umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a namjerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine.

S tim u vezi, izjavljujemo da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH, za podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni "tumači" Mirovnog sporazuma - navodi se u saopćenju. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.