MOSTAR

Donatorski ručak za obnovu Saborne crkve: Dodik obećao tri miliona eura, Nikšić 50 hiljada KM

Mislim da je važno da se, prije svega, molimo Bogu u ovakvim mjestima, poručio je Porfirije

Sa donatorskog ručka. Avaz

H. J. I.

24.9.2023

Patrijarh Porfirije boravi u dvodnevnoj posjeti Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Patrijarh Porfirije služio je u nedjelju liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, u povodu 150 godina osvećenja crkve, a potom je održan donatorski ručak, radi prikupljanja sredstava za nastavak obnove hrama Svete Trojice. 

Ručku su prisustvovale brojne zvanice iz svijeta politike, biznisa, kulture i drugih oblasti javnog života.

Čovjek je duhovno biće

Porfirije je u izjavi medijima uputio javnosti poruke mira te pozvao na razumijevanje i toleranciju među narodima.

- Mislim da je važno da se, prije svega, molimo Bogu u ovakvim mjestima. Osobno sam duhovno osnažen, osvježen i utješen i tako ću otići iz Mostara prije svega zbog konstatacije da grad živi punim plućima i da, ono što je za mene naročito važno, ali i za sve ljude koji ovdje žive, da su se obnovile bogomolje koje su bile porušene. Njihovo obnavljanje pokazuje da smo svi svjesni da čovjek nije samo materijalno i biološko biće, nego i duhovno. Duhovna dimenzija našeg postojanja temelj je i cilj i ona treba prožimati sve druge elemente ljudskog života i života svih nas - kazao je Porfirije.

Navodi kako obnovljene svetinje daju mogućnost unutarnje obnove.

Mir s Bogom i sa sobom

- Budući da je svako povrijedio svačiju svetinju, odnosno svetinju onog drugog, sada obnovljene svetinje daju mogućnost da se obnavljamo duhovno i da se, dolazeći u svetinje, molimo Bogu i uspostavimo mir s njim, a onda u isto vrijeme i mir među sobom. Onaj koji hoće imati unutarnji mir i mir s Bogom nemoguće je da ga ima samo za sebe ako ga ne gradi i osigurava i za druge ljude. Tek kad se trudimo osigurati mir drugima, mir svojim bližnjima i komšijama, imat ćemo i mir u sebi - kazao je patrijarh Porfirije.

Političarske donacije

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik kazao je kako će vlasti i on kao predsjednik tog entiteta osigurati najmanje tri miliona eura za završetak Saborne crkve u Mostaru. Naglasio je da vjeruje da će to biti dovoljno da se navedeni posao završi. 

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je rekao kako će Vlada FBiH iz budžeta za obnovu osigurati 50 hiljada KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.