SRDAČNA DOBRODOŠLICA

Bećirović razgovarao s novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio da se ne smije dozvoliti da separatistički političari urušavaju ključne institucije

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ambasador Republike Francuske u BiH Fransoa Delmas. Kabinet člana predsjedništva BiH

N. Č.

25.9.2023

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske u BiH Fransoom Delmasom (François Delmas) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Dr. Bećirović poželio je srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Delmasu i poželio mu uspješnu diplomatsku misiju u našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio da nekoliko mjeseci traje opasan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da se ne smije dozvoliti da separatistički političari urušavaju ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. On je rekao da od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekuje da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Ambasador Republike Francuske u BiH Fransoa Delmas je istakao da će Francuska, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Također, on je rekao da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć Bosni i Hercegovini u svim oblastima, a posebno kada su u pitanju evropske i euroatlantske integracije i da na tom putu može računati na nastavak francuske podrške.

Tokom razgovora dr. Bećirović je izrazio je zahvalnost na punoj podršci Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Sagovornici su konstatirali da su dobri politički odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske vrlo dobra osnova za jačanje ekonomskih odnosa, koji nisu u srazmjeri niti sa snagom francuske privrede i njenih poduzeća niti sa privrednim potencijalima i resursima Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.