NAKON PROVOKACIJE

Podsjećanje na to kako je ubijen Edin Salaharević: "Ne smije živ otići iz Vlasenice"

Ovih dana ispred njegove kuće je ostavljena isječena košarkaška lopta kao simbol smrti, nepoštovanja mrtvih i zazivanja novog genocida

Salaharević: Ubijen u logoru Sušica 1992. godine. Al Jazeera Balkans

E. Ć.

25.9.2023

Poznati novinar i kolumnista Dragan Bursać podijelio je vijest da je ispred kuće Edina Salaharevića, nekada najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije kojeg su četnici mučili i ubili, ostavljena isječena košarkaška lopta kao simbol smrti, nepoštovanja mrtvih i zazivanja novog genocida.

Salaharević je bila košarkaška zvijezda koja je trebala tek da zasija na međunarodnoj sceni, a onda je došao rat. On je sa 19 godina, nakon mučenja, torture, prebijanja i svakovrsnog zlostavljanja, ubijen u logoru Sušica 1992. godine.

Edinov brat Nedim ispričao je kako se život njegove porodice promijenio od 20. aprila 1992. te da je ubrzo nakon toga formiran Interventni vod, specijalna jedinica kojom je komandovao Miroslav Kraljević, prenosi Detektor.ba.

"Svi mogu osim Edina"

On je naveo kako su njegovi roditelji pokušali da ih izvedu iz Vlasenice, ali da srpska vojska nikada nije dozvoljavala da s njima krene i brat Edin, koji je bio košarkaš “Sloboda Dite” iz Tuzle i juniorski reprezentativac Jugoslavije.

- Svi možete ići osim njega, Edin Salaharević ne smije živ otići iz Vlasenice - riječi su koje on pamti da su im uvijek govorili pri pokušaju da napuste Vlasenicu, pa su odlučili da tu ostanu.

Nakon toga, na njihovu kuću je zalijepljen papir na kojem je pisalo “Porodica za specijalne namjene”, a ispod toga ispisana njihova imena, dok je ime brata Edina bilo podebljano.

Prema riječima Nedima Salaharevića, vrata od kuće nikada nisu smjeli zaključavati, te su im pripadnici Specijalne jedinice svakodnevno u bilo koje doba dana i noći dolazili u kuću, pretresali, maltretirali ih, a sve, kako je naveo, po naređenju Miće Kraljevića.

"Što si igrao, igrao si"

- I svaki put su bratu govorili: "Edine, što si igrao – igrao si, više nećeš" - prisjetio se on.

Ispričao je kako je, dok je bio u kućnom pritvoru, svakodnevno svjedočio dovođenju djevojčica i mlađih žena u kuću Smaila i Bedre Duraković, gdje su bile silovane i premlaćivane.

- Jednom sam iz svoje sobe gledao kako Mićo Kraljević izvodi jednu djevojku, pretukao ju je i govorio joj: "Radit ćeš ono što ja kažem" - opisao je  dešavanja koja je vidio.

Iz kućnog pritvora, prema njegovim riječima, 11. septembra 1992. odlaze u logor “Sušica”.

- Tu su odvojili mene i majku od oca i brata. Nas dvoje su ubacili u autobus, a oni su ostali u logoru - naveo je Salaharević te dodao kako je posmrtne ostatke brata našao u tri grobnice, a oca u masovnoj grobnici kod Šekovića 2009. godine, prenio je ranije Detektor.ba.

Za monstruozne zločine nad vlaseničkim Bošnjacima do sada su odgovarali i osuđeni Dragan Nikolić – Jenki, Predrag Bastah – Car i Goran Višković – Vjetar. Mnogi drugi su na slobodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.