LJUBUŠKI

Tužilaštvo ZHK uložilo žalbu: Ponovo zatražili pritvor za Denisa Buntića

Pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, naveli su, između ostalog

Denis Buntić. Pick Szeged

Meliha Smajkic

26.9.2023

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona jutros su uložili žalbu na rješenje o odbijanju pritvora sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Ljubuškom prema osumnjičenom Denisu Buntiću (41).

Kako su naveli iz ove pravosudne ustanove, žalbu su uložili zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka iz čl. 311. st. 1. tač. a) ZKP F BiH i zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz čl. 311. st. 1. toč. c) ZKP F BiH.

- Predloženo je da Izvanraspravno vijeće nadležnog suda uvaži žalbu, pobijano rješenje ukine i predmet vrati sucu za prethodni postupak na ponovno odlučivanje ili pak da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor - kazali su iz Tužilaštva ZHK.

Razlozi za određivanje pritvora su, kako su ponovili, opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati krivični postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

- Podsjetimo da je pobijanim rješenjem Suda odbijen prijedlog ovog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B., protiv kojeg ovo Tužiteljstvo vodi istragu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nasilje u porodici iz čl. 222. st. 2. i st. 4. u vezi sa st. 1. KZ F BiH u stjecaju sa krivičnim djelom Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ F BiH, a sve u vezi sa čl. 54. KZ F BiH - dodali su iz Tužilaštva ZHK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.