ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Deset zastupnica nezadovoljno jer Buntiću nije određen pritvor: U Gradačcu bi to spasilo živote

Denisu Buntiću stavlja se na teret da je pretukao svoju suprugu Klaru, i to pred njihovom devetomjesečnom bebom, a o čemu je ona govorila pred Sudom

Mia Karamehić-Abazović i Aida Baručija. Parlament.ba

S. S.

27.9.2023

Deset zastupnica u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH izrazile su nezadovoljstvo odlukom Općinskog suda u Ljubuškom kojom nije određen pritvor Denisu Buntiću zbog nasilja u porodici, uz tvrdnju da ovakva odluka svim ženama u BiH šalje poruku da se ne mogu osjećati sigurno.

Nezadovoljstvo odlukom Suda iskazale su zastupnice Sanja Vulić, Mira Pekić, Ljubica Miljanović, Sabina Ćudić, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Rejhana Dervišević, Darijana Filipović, Elvisa Hodžić, Ermina Salkičević-Dizdarević.

One su navele da je Sud odbio pritvor Buntiću iako su prezentovani svi dokazi koji ukazuju na krivično djelo nasilja u porodici shodno Krivičnom zakonu Federacije BiH, saopćeno je iz Paralmentarne skupštine BiH.

U saopćenju se navodi da su one istakle da je Buntićevom slobodom ugrožen krivični postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja krivičnog djela ili uticaja na iskaze svjedoka. One su podsjetile i na nedavni tragični slučaj u Gradačcu, te navele da bi stroža praksa određivanja pritvora počiniocima porodičnog nasilja mogla spasiti živote. U zajedničkom saopštenju je navedeno da bi sudovi, tužilaštva i policije u BiH trebali svojim djelovanjem ohrabrivati žene žrtve da prijave porodično nasilje.

One su pozvale Općinski sud u Ljubuškom da preispita odluku, shodno žalbi Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona. Denisu Buntiću stavlja se na teret da je pretukao svoju suprugu Klaru, i to pred njihovom devetomjesečnom bebom, a o čemu je ona govorila pred Sudom, a prezentovan je i audio-snimak nasilja. Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona rekli su da će uložiti žalbu na odluku Općinskog suda u Ljubuškom, čiji je sudija za prethodni postupak odbio prijedlog za određivanje pritvora Buntiću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.