REAKCIJE

BiH između zastoja i slabašne nade u nastavak evropskog puta: Vladajuća koalicija pred zidom!?

Za Dodika je iznenađenje to da uopće dolazi na sastanke, kaže Marić

Dodik, Čović i Nikšić: Sa jednog od sastanaka. Fena

Alen Bajramovic

27.9.2023

Nakon što je u avgustu usvojeno pet zakona važnih za evropski put BiH u narednim danima partneri u vlasti na državnom nivou trebali bi pokazati je li to bio maksimum koji se od njih može očekivati. Na dnevni red trebaju doći i teška pitanja, a ishodi posljednjih sastanaka predsjednika stranaka koalicije pokazuju da nema približavanja stavova. Stav SNSD-a da o ostalima neće ni razgovarati prije nego što Zakon o Ustavnom sudu BiH dođe na dnevni red nagovještava potpunu blokadu u razgovorima.

Veći ustupci

- Ova faza je teža od prethodnih jer su neka temeljna pitanja na dnevnom redu. Veoma je važno da se o njima razgovara i, koliko god mi bili nezadovoljni odsustvom konkretnijih pomaka i rezultata, mislim da se, ipak, ide ka postizanju neke vrste kompromisa. Sigurno ne o čitavom paketu, sigurno će uslovljavanja od SNSD-a morati da popuste, ali bitno je održati dinamiku koja je sad na sceni. Zasta je bitno da prvi put imamo realnu šansu da nam se otvore pregovori s EU - kaže akademik Žarko Papić.

Papić: Realna šansa. Facebook

Spasa nam nema, propasti nećemo, kaže politički analitičar Srećko Latal te dodaje da se i sama činjenica da se predsjednici stranaka sastaju, a da se ne svađaju i ne tuku, može smatrati pomakom.

- Iz izvora lidera i dobro obaviještenih krugova evidentno je da niko od njih nije spreman za neke veće ustupke, jer svi se polako pripremaju za lokalne izbore. Bilo bi divno kada bi državna koalicija bolje funkcionisala, ali, ako pogledamo Vladu FBiH, vidimo da tu, takođe, nema nikakvih pozitivnih pomaka i da se rade stvari za koje su prije nego što su ušli u vlast rekli da neće raditi, poput zapošljavanja familija i slično - govori Latal.

Latal: Pripreme za izbore. Facebook

Nakon što je prethodna vlast za osam godina donijela manje zakona nego ova za nekoliko mjeseci, možemo biti zadovoljni, smatra politička analitičarka Ivana Marić.

Određeni pomak

- Trojka je u određenoj mjeri uspjela smiriti nacionalnu situaciju, Dodika i Čovića dovesti za pregovarački stol i napraviti određeni pomak ka EU. Posebno se primijeti napredak u odnosima s HDZ-om, čiji su predstavnici u posljednja dva mandata blokirali procese, a sad su konstruktivni. Za Dodika je iznenađenje da uopće dolazi na sastanke, jer mu podizanje tenzija donosi više podrške, posebno u situaciji kad ima potvrđenu optužnicu, kad mu prijeti zatvorska kazna i zabrana političkog djelovanja, a s druge strane ga pritišće loša finansijska situacija u koju je doveo RS. Očito je da politika razgovora donosi rezultate, za razliku od politike zavađanja koju su provodili SDA i DF - smatra Marić.

Marić: Politika razgovora. Facebook

Ovu situaciju svako može posmatrati s aspekta da je čaša polupuna ili poluprazna, da je bolje nego u prošlom sazivu, a gore nego što se obećavalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.