O ODLUCI BH RADIJA 1

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković za "Avaz": Ovo je svjesna nacionalno – stranačka politizacija javnog servisa

Ovim se javni servis samo dezavuiše, kako bi sve ono što ima predznak BiH bilo obesmišljeno i ocijenjeno kao nepotrebno, rekao je

Marko Divković. Facebook

Alen Bajramovic

27.9.2023

Odluku direktora BH Radija 1 da se današnji program državnog radija prilagodi odluci Vlade RS o danu žalosti u ovom entitetu, predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković smatra samovoljom, ali i svjesnom nacionalno – stranačkom politizacijom javnog servisa. Dan žalosti u RS proglašen je zbog dešavanja na Kosovu, nakon pogibije četvorice Srba iz grupe koja je prethodno učestvovala u napadu na policijsku patrolu i ubistvu jednog i ranjavanju dvojice policajaca.

- Neko je sebi uzeo za pravo da odlučuje o onome što nije posao javnog servisa i nijednog medija. Odluku o danu žalosti donosi opština, grad, kanton, entitet ili država. To nije posao nijedne redakcije. Ovo je i zloupotreba službenog položaja, tim više što je riječ o događaju u drugoj državi, a ne u državi gdje javni servis djeluje – dodaje Divković za "Avaz".

Ističe kako ovakav postupak mora biti adekvatno sankcioniran.

- Ovo je ismijavanje javnog servisa, doslovce neka vrsta podmetanja klipova javnom servisu koji ni onako nije u povoljnom položaju. Ovim se javni servis samo dezavuiše, kako bi sve ono što ima predznak BiH bilo obesmišljeno i ocijenjeno kao nepotrebno – ističe Divković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.