POSJETE

Fond "Memorijala Kantona Sarajevo" podržat će projekte JOB-a Mostar

Vrijeme je da govorimo istinu koja će pobijediti onako kako je pobijedila u Haškom sudu, kazao Oručević

S današnje posjete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

27.9.2023

Delegacija JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo", predvođena direktorom Ahmedom Kulanićem, danas je posjetila Mostar.

Zajedno s čelnicima Jedinstvene organizacije boraca (JOB) , na čiji poziv su došli, upriličena je posjeta Šehitlucima, gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast borcima i herojima Armije RBiH.

Intenziviranje saradnje

- U posljednje dvije godine nastojimo intenzvirati saradnju sa svim boračkim udruženjima proisteklim iz Armije R BiH i da, u onoj mjeri u kojoj možemo, pomognemo da izgradimo kulturu sjećanja i pamćenja u našem narodu na jedan od najvažnijih povijesnih perioda BiH, a to je period odbrane od agresije na Republiku BiH i časnu ulogu Armije RBiH u tom periodu - rekao je Kulanić.

S obzirom na to da je planiran projekt uređenja centralnih mostarskih Šehitluka,kao i izgradnja centarlnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije R BiH i MUP-a R BiH u Mostaru, Kulanić je najavio podršku Fonda.

- Razgovarat ćemo i, naravno, sagledati koje konkretne aktivnosti možemo poduzeti u vezi tih projekata. Spremni smo pomoći i bit ćemo na raspolaganju znanjem, kapacitetima, kao i finansijskim sredstvima, u okviru naših mogućnosti - kazao je on.

Kapitalni projekti

Safet Oručević, predsjednik Skupštine JOB-a Mostar podsjetio je na to da se u rad ove organizacije uključio zbog činjenice da takvi kapitalni projekti nedostaju Mostaru.

- Uz ta dva projekta, dakle uređenje Šehitluka i izgradnju spomen-obilježja, želimo imati i muzej. U kontaktima smo sa svim organizacijama kako bi se pomoglo Mostaru, a kako bi svi ti projekti pokazali za kakvu smo se državu borili i šta želimo u budućnosti ostaviti našoj djeci - rekao je Oručević.

Naglasio je kako je to posebno važno u vremenu, kako je naveo, jednog užasnog revizinizma historije koji se događa.

- Želimo zaustaviti ubice da pričaju o miru i o slobodi o odbrambenom ratu kad su oni bili na čelu zločinačkih projekata, a mi šutimo. Vrijeme je da govorimo istinu koja će pobijediti onako kako je pobijedila u Haškom sudu - kazao je Oručević.

Velike mogućnosti

Predsjednik mostarskog JOB-a, Esad Kosić kazao je kako se nada konkretnoj saradnji s Fondom.

- Nažalost, mi se nalazimo u kantonu u kojem je vrlo teško doći do sredstava, a da bi dokazali ono što je bila istina. Sarajevo je, ipak, centar države i njihov Fond ima velike mogućnosti da nam pomognu kako bismo ove naše projekte podigli na jedan veći nivo i kako bi zaokružili cijelu tu priču kao lijepo sjećanje za sve buduće generacije i godine koje su pred nama - rekao je Kosić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.