OGLASILI SE

Ambasadori PIC-a: Zakonu o radu NVO nije mjesto u demokratskom društvu

Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokratije, navode u saopćenju

Sa jedne od prethodnih sjednica. Anadolija

H. J. I.

27.9.2023

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) oglasili su se o Nacrtu Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u RS.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Vlada Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava. Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini.

Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokratije. Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija. Upravni odbor PIC-a poziva poslanike RS da glasaju protiv predloženog zakona - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.