VEĆ SMO SE NAVIKLI

Dok se političari bave drugim temama: Poskupljenjima nije kraj, slijedi sumorna jesen

Mislim da će inflacija biti viša, da će cijene goriva i hrane nastaviti rasti i da idemo ka još težem periodu, navodi Ljuboja

Poskupljenjima nije kraj. Facebook

Alen Bajramovic

27.9.2023

Rast BDP-a u BiH u drugom kvartalu ove godine iznosio je skromnih 0,8, a u trećem bi trebao iznositi 0,9 posto, procjene su Centralne banke BiH objavljene na osnovu zvaničnih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta. Trend pada industrijske proizvodnje i izvoza nastavljen je i u julu, pa je izvjestan i nastavak trenda skromne ekonomske aktivnosti.

Rast BDP-a, zbog snage domaće industrije, stanja sirovina, potencijala radne snage, uvijek je bio mali, kaže ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja, pa su ovakve procjene očekivane.

Grijna sezona

- Ekonomije zapadne Evrope, gdje smo bili veliki kupac gotovih roba, polufabrikata, gdje smo proizvodili za njih, ulaze u veliku recesiju, pa većina izvoznika u BiH sada smanjuje proizvodnju. Zato je obim našeg izvoza manji, a uvoz, prema finansijskim parametrima, veći zbog inflacije. Kad ukrstite te faktore, dolazite do statistički zaista sumorne bliske budućnosti, koja nas čeka najesen, u grijnoj sezoni, kad dizela nema dovoljno na svjetskom tržištu - kaže ekonomista Aleksandar Ljuboja.

CBBiH procjenjuje da bi godišnji rast prosječnih potrošačkih cijena u drugom polugodištu mogao iznositi 3,7 posto, a ukupna inflacija u 2023. godini 6,4 posto. Ovakve procjene Ljuboja smatra poprilično optimističnima.

Ljuboja: Očekivane procjene. Facebook

- Mislim da će inflacija biti viša, da će cijene goriva nastaviti da rastu, da će skočiti i cijene hrane i da idemo ka još sumornijem periodu. Moramo razgovarati o diferenciranoj stopi PDV-a, reformi poreskog sistema, smanjenju poreza i doprinosa na plate kako bismo akumulirali sredstva za razvoj privrede te velikim infrastrukturnim radovima, prvenstveno izgradnji autoputeva kroz BiH - ističe Ljuboja.

Građani po strani

Dok se političari uglavnom bave drugim temama, ekonomija i sve teži život građana ostaju po strani, BiH se kreće ka demografskom i ekonomskom sunovratu, a posljedice ignoriranja svakodnevnih upozorenja ekonomskih stručnjaka shvatit će kada bude kasno, zaključuje Ljuboja.

Uprkos rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, posebno sektoru turizma, te značajnijem usporavanju inflacije, očekuje se da će ekonomska aktivnost u trećem kvartalu ostati relativno prigušena zbog sve izraženijeg pada vanjske potražnje. Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a u trećem kvartalu iznosi 0,9 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.