NEZADOVOLJSTVO

Mostar jedini grad u Federaciji BiH u kojem se naplaćuje kvartovski parking

Pravni nasljednik prostora oko zgrada nije Grad Mostar, u BiH ne postoji takav harač, kazao je Ćosić

Jedan od parkinga u Mostaru: Građani izbjegavaju. M. Smajkić

Meliha Smajkic

28.9.2023

Vijećnici, ukinite naplatu kvartovskog parkinga u Mostaru! Poruka je to na reklamnim bilbordima u najvećem gradu na Neretvi, a u čijem je potpisu Udruženje „Bura“ , koje već mjesecima vodi aktivnosti u borbi za besplatan kvartovski parking. Tako je danas, u organizaciji ovog Udruženja, a u okviru njihovog projekta „Vratimo oteti parking građanima“ održan još jedan okrugli stol.

Predsjednik Udruženja, Mario Ćosić, podsjetio je na to da je posljednjim odlukama gradskih vlasti kvartovski parking, koji se nalazi u krugu zgrada, i na kojem se vrši naplata parkiranja, nezakonito oduzet.

Naveo je da se Udruženje, uopće, ne protivi uličnoj naplati parkinga, istakavši da je to nužno, međutim, kako je rekao, nedopustivo je, neprimjereno i nesocijalno da se prostor oko zgrada koji su građani pola stoljeća koristili sada naplaćuje za parkiranje vozila.

Problem je širi

- Ako gledamo na nivou BiH, trenutno, ne postoji takav harač. Mi smatramo da Grad Mostar nije pravni sljednik, odnosno, da je pravni nasljednik država, što će na kraju krajeva utvrditi sud. Također, smatramo da je naplata parkinga nezakonito, ovo Udruženje želi što transparentnije prikazati šta radimo i na koji način su građani isključeni iz cijelog procesa. Od samog starta se radi netransparentno, posebno, preduzeće „Mo-parking“ na čelu s direktorom Ivanom Barbarićem, koji nas naziva fantomskom udrugom - rekao je Ćosić.

Rekao je da je „Mo-parking“ preuzeo prava, ali ne i obaveze, budući da građanima koji plate parkirnu kartu niko ne garantira i parking mjesto. Podsjetio je, također, da su direktora „Mo-parkinga“ krivično prijavili zbog zloupotrebe položaja, odnosno, nakon što je, a kako je to javno i priznao, sebi izdao povlaštenu kartu.

Punomoćnik Udruženja, advokat, Milenko Krčum, podnio je tužbu, odnosno, privatni spor, koja se zasniva na pravu služnosti. Tužba je, kazao je, ograničena po predmetu i načinu raspravljanja, s obzirom na to da će se, kazao je, raspravljati o tome postoji li smetanje prava služnosti.

-Problem je daleko širi. Pravni argument Udruženja je to da Grad nije osigurao sudjelovanje zainteresirane javnosti, a radi se o hiljadama građana u najranijoj fazi odlučivanja u pitanjima koja se odnose na okoliš. Smatram da je pitanje organiziranja djelatnosti javnog parkirališta, pod nosom, ispod balkona stanara, pitanje od značaja za okoliš. Arhuška konvencija obvezuje sve zemlje koje su je potpisale, a među njima je i BiH, da osiguraju sudjelovanje zainteresirane javnosti lokalne zajedncie u najranijoj fazi odlučivanja u pitanjima od značaja za okoliš, da osiguraju pristup informacijama i sudu - rekao je, između ostalog, Krčum.

Postavljeno pogrešno 

Silvio Bubalo, vijećnik u Gradskom vijeću istakao je da je od početka upozoravao na to da je odluka o naplati parkinga postavljena pogrešno. To se posebno odnosi na, kazao je, naplatu kvartovskog parkinga.

-U čitavoj Federaciji BiH se to ne naplaćuje, izuzev u Mostaru. Ulaziti ljudima u dvorišta, gdje je plaćena renta, porezi nije normalno. Nemate naplatu u Tuzli, Zenici, ni u jendom gradu u FBiH. Cijena parkinga u Mostaru je preskupa. Moje prebivalište je na Bijelom Brijegu i moja karta je 360 KM. Meni je to preskupo, a naravno i većini građana. Također, urađena je diskriminacija građana koji ne žive u zonama-rekao je Bubalo.

Nezavisna vijećnica, Boška Ćavar je kazala, također, da je sve u vezi uvođenja naplate parkinga rađeno pogrešno.

-Uvedena je privilegija za neke kvartove i ulice. Čula sam, naprimjer, da u „Vatikanu“ nikako nema parking sata, u mom nema, a ne znam što bi bilo, jer ako je renta za jednu zgradu koju plaća investitor i građevinsko zemljište za 370 kvadrata 101.000 KM, pitam se šta naknadno treba plaćati - kazala je Ćavar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.