OŠTRE PORUKE

Nešić: Zar nije ponižavajuće da živite u zemlji gdje vam stranci moraju krojiti kapu

U saopćenju za javnost ministar sigurnosti Nenad Nešić komentarisao je i Ustavno sud BiH

Nenad Nešić. RTRS

N. Č.

30.9.2023

BiH će se vrtiti u začaranom krugu sve dok ne postane samostalna, demokratska i suverena zemlja, a to može postati samo ako procese odlučivanja smjeste u institucije u kojima su državljani BiH. Sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH i OHR-om, BiH je protektorat u kojoj stranci produciraju krize i to radi osobnih interesa. Nema tog problema u BiH koji nisu producirali stranci i nema te krize koju nismo u stanju sami prevazići ako su nam motivi iskreni,  ocijenio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

- Na bošnjačkim političarima je, odluče li da su spremni da sudbinu svog naroda uzmu u svoje ruke ili će BiH da nastavi kao posljednja kolonija na svijetu.BiH je postkonfliktno društvo koje se najbrže oporavilo i nema nijedan razlog da 27 godina nakon rata ne bude samostalna i da ima tutore. Postojanje stranaca u Ustavnom sudu i OHR-a je u direktnoj koliziji sa suverenitetom zemlje, ali i evropskim putem. Zamjena stranih sudija domaćim jedan je od 14 evropskih prioriteta i na bošnjačkim političarima je odgovornost da kažu da li žele ili ne ispuniti te prioritete. Bošnjaci su evropski narod i žele da budu dio evropske porodice. Na političarima je obaveza da im to omoguće. Što se mene lično tiče, te prioritete gledam kao paket, a ne švedski sto, i kako je ispunjena polovina prioriteta očekujem da prvi naredni bude reforma Ustavnog suda BiH - poručio je Nešić.

Zar nije ponižavajuće, pita se Nešić, da živite u jedinoj zemlji na svijetu gdje indirektno kažu da nemate pametnih ljudi nego da vam stranci moraju krojiti kapu.

- Nadam se da će kolege u Sarajevu shvatiti da ti stranci ovdje vide samo zgodnu destinaciju da uvećaju svoj konto, a mi ostajemo da živimo sa svim problemima koje su oni produkovali. Jedina trajna i održiva rješenja su ona koja se postignu u institucijama, unutrašnjim dogovorom - navodi Nešić.

Borba za odlazak stranih sudija, ističe on, nije borba protiv bilo koga, nego upravo borba za suverenitet i budućnost zemlje.

- Ne razumijem da se partneri iz trojke plaše opozicije, odnosno SDA. Ne mogu razumjeti da su zbog straha od SDA spremni sve zakočiti i zaustaviti ispunjavanje 14 prioriteta. SDA je svoju slabost pokrivala svađom, vi svoju snagu pokažite spremnošću za dogovor - zaključio je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.