O SPORNOM ZAKONU

Iz Američke ambasade odgovorili Dodiku: To što on tvrdi nije tačno

Zakon u SAD na koji se Dodik poziva poznat kao Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) iz 1938. godine, donosi transparentnost u rad lobista

Marfi: Reakcija na Dodikovu izjavu. Avaz

E. Ć.

30.9.2023

Milorad Dodik tvrdi da je nedavni nacrt zakona o stranim agentima koji je usvojila Narodna skupština RS benignija verzija američkog zakona. To nije istina, poručili su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

- Američki zakon na koji se Dodik poziva, poznat kao Zakon o registraciji stranih agenata Sjedinjenih Država (FARA) iz 1938. godine, unosi transparentnost u rad lobista – pojedinaca ili organizacija koje rade u ime stranog principala kako bi uticale na donošenje odluka u vladi. 

FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registruju kod Ministarstva pravde i prijave svoj odnos, aktivnosti i finansijsku kompenzaciju. Ove registracije se objavljuju, omogućavajući javnosti da bude informisana o aktivnostima lobista stranih agenata u Sjedinjenim Državama. 

FARA ne zabranjuje niti ograničava aktivnosti stranih agenata, ne ograničava slobodu govora ili udruživanja i ne odnosi se na nezavisne medije niti na veliku većinu organizacija civilnog društva. Ukratko, ovo dugogodišnje američko zakonodavstvo pruža transparentnost u uskom području vladinog lobiranja; ne reguliše čitavo civilno društvo.

Nasuprot tome, “Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija” koji je NSRS usvojila u prvom čitanju 29. septembra, napravljen je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, istrebljenje civilnog društva, i iskorijeniti slobodne medije - pojašnjeno je iz Ambasade SAD.

Nejasne definicije i dvosmislene formulacije zakona RSN-a dat će vlastima RS-a slobodu da sve neprofitne organizacije koje primaju sredstva iz izvora izvan BiH označe kao “strane agente” i zabrane im određene aktivnosti.

- Ovaj antidemokratski zakon jasno ima za cilj da ograniči prostor za funkcioniranje civilnog društva i suzbije kritike na račun Dodikove vladajuće koalicije, narušavajući prava stanovnika RS i približavajući RS još jedan korak autoritarizmu - poručili su iz Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.