"VLASTITA PROMOCIJA"

Majke Srebrenice: Dodik nikada ne spominje Aneks 7 a poziva se na izvorni Dejton

Postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP RS svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, navode

Milorad Dodik. Dejan Rakita / PIXSELL

H. J. I.

2.10.2023

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" reagovalo je na izjave Milorada Dodika u kojima se poziva na povratak izvornom Dejtonskom sporazumu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Kako već dugi niz godina Milorad Dodik, a za potrebe vlastite promocije, poziva ili zahtjeva ili uslovljava na samo poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma i da on, a ni RS neće od toga odstupiti, pri tome naravno, korisiti isključivo Dejton ili djelove Dejtonskog sporazuma koji mu odgovaraju.

Anex VII Dejtonskog sporazuma

Anex VII Dejtonskog sporazuma je također dio Dejtona kojeg Dodik nikad ne spominje, a postoji i razlog zašto.

Upravo je Anex VII uslov za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom BiH koji je također dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naravno Anex VII bi trebao biti osnov svih razgovora, jer on podrazumijeva bezbjedan povratak protjeranih na svoja ognjišta, podrazumijeva i ostvarivanje svih ostalih prava koje proizlaze iz Ustava.

Nastavak zločina

Međutim, postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP RS svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, a i oni najuporniji koji su se vratili, budu izloženi raznim napadima koje MUP RS nikada i ne istražuje.

Pozivanje na izvorni Dejton bez Anexa VII je krajnje šovinistički i predstavlja nastavak zločina nad Bošnjačkim i Hrvatskim narodom u RS.

Iz gore navedenih razloga tražimo od bh. zvaničnika kao i međunarodne zajednice da zaustave namjere Milorada Dodik, te da zaštite povratnike u RS - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.