"SARAJEVO OLYMPIC WEEK"

Prvi korak ka popularizaciji: Održana besplatna škola sankanja na Trebeviću

Pored polaznika i turisti su iskoristili priliku i okušali se u sankanju

Škola sankanja na Trebeviću. Avaz

D. R.

2.10.2023

Besplatna škola sankanja s Mirzom Nikolajevom je održana u subotu 30.09.2023. godine, a okupila je 15 polaznika.

Škola sankanja s Mirzom Nikolajevom je prvi korak u sklopu projekta "Sarajevo Olympic Caravan" koji se provodi pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo. 

Škola je organizirirana u partnerstvu sa Sankaškim savezom BiH za sve polaznike uz pomoć našeg sankaškog reprezentativca Hamze Pleho. Polaznici su prvobitno imali edukativni program gdje su naučili osnove sankanja kao sporta, potom su se spustili sankama niz bob stazu Trebevića.

Pored polaznika i turisti su iskoristili priliku i okušali se u sankanju.

Nezaboravno iskustvo

- Ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo za mene, i bila mi je čast što sam imala priliku da učim od našeg Olimpijca Mirze Nikolajeva, I nadam se da ću moći se baviti ovim sportom na duže staze, barem da još jedanput imam priliku na ovaj način - rekla je Ajla Selman, polaznica škole sankanja. Učesnicima je ovo bila prilika da osim takmičenja u prirodi upoznaju nove prijatelje i druže se.

- Zahvaljujem se što smo imali priliku da organizujemo promotivni događaj škole sankanja, jer smo napokon prešli sa samo teoretskog dijela, već i stvorili priliku da su polaznici mogli osjetiti osjećaj spusta niz stazu - rekao je Mirza Nikolajev, sankaš i ambasador Sarajevo Olympic Weeka.

Druženja mališana

- Nama je bila istinska čast što smo kreirali startnu platformu za sport koji je zapostavljen u Bosni i Hercegovini I pružili mladima priliku da iskuse taj sport i vide da postoje atraktivne sportske discipline za koje možda nisu ni znali. Iskoristio bi priliku i da se zahvalim Općini Centar kao pokrovitelju ovog projekta bez čije podrške ne bi uspjeli da kreiramo uslove i mogućnosti za ovogodišnju školu sankanja, te se radujem što možemo da najavimo da ćemo se nakon sezone našeg sankaškog saveza, opet fokusirati da i sljedeće godine unaprijedimo naš projekt škole sankanja. Neizmjerno smo sretni što je Mirza Nikolajev postao ambasador Sarajevo Olympic Weeka i radujemo se daljnjem druženjima s mališanima širom Bosne i Hercegovine - rekao je predsjednik Sarajevo Olympic Weeka, Din Pehlivanović

Nastavak rada

Sljedeći koraci "Sarajevo Olympic Caravana" su edukativne radionice s osnovnim i srednjim školama u Sarajevu, a potom i u Mostaru, Doboju, Visokom, Istočnom Sarajevu i Kiseljaku. Edukativne radionice će obavljati naši Olimpijci koji će imati priliku da prenesu svoja stećena znanja i iskustva kako bi i naši mališani imali priliku da se druže s uspješnim sportistima Bosne i Hercegovine, kao i da proširi se međukulturni i sportski dijalog među mladim ljudima Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.