OPET SE TRESLO

Zemljotres kod Gruda izazvao opću paniku: Nakon Stoca, svako podrhtavanje tla uznemiri Hercegovce

Na tom području očekivana aktivnost ide do šest stepeni Rihterove skale

S lica mjesta: Seizmički aktivno područje ZHK). CZ ZHK

Meliha Smajkic

3.10.2023

Svaki novi zemljotres nakon onog razornog u Stocu, jačine 5,7 po Rihteru, u kojem je 22. aprila prošle godine smrtno stradala Elmira Sefo, uznemiri stanovnike Hercegovine. Tako je jučerašnji zemljotres koji je u 10.29 sati pogodio područje Gruda, s jačinom od 4,3 Rihtera, izazvao opću paniku kod lokalnog stanovništva, a osjetio se na širem području Hercegovine, kao i susjedne Hrvatske.

U dvije osnovne škole na području Gruda nastava je bila nakratko prekinuta, a, nasreću, ljudskih žrtava nije bilo. Međutim, zabilježena su brojna oštećenja na stambenim objektima, pogotovo onim starije gradnje, kako nam je to potvrdio Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

Procjena štete

Na području Grudskog Vrila ogromna stijena se urušila u dvorište porodične kuće i samo pukom srećom izbjegnuta je tragedija.

Kada je riječ o oštećenjima na objektima, Martinović je rekao da se radi uglavnom o napuknućima zidova i pomjeranju crijepa, a danas bi općinska komisija za procjenu šteta trebala izaći i utvrditi stanje na terenu.

- Hercegovački rasjed je vrlo aktivan. Bilježili smo zemljotrese koji se nastali kao takozvani after šokovi poslije zemljotresa u Stocu, a u posljednje vrijeme je nekako taj prostor aktivan oko mjesta Gacko, tako da zapravo možemo reći da se radi o istom rasjedu i energija koja se oslobađa u Hercegovini konstantno se oslobađa na jednom ili drugom mjestu - kazala nam je Merjema Genjac-Zukić, stručna saradnica za seizmologiju u Federalnom hidrometeorološkom zavodu (FHMZ).

Nakupljena energija

Na području Hercegovine se i dalje očekuju seizmičke aktivnosti, ali, kako nam je kazala, jednostavno je nezahvalno kazati o kojem intenzitetu se može raditi.

- Na tom području očekivana aktivnost ide do šest stepeni Rihterove skale. Činjenica je da se velika seizmička aktivnost u Hercegovini ističe kao posljedica pomjeranja Jadranske mikroploče pod Dinaride, što stalno govorimo i tako da, svaki put kada se dešava neki proces, energija koja se nakuplja mora se jednostavno osloboditi - kazala nam je Genjac-Zukić.


Tri prosječno

Na samoj teritoriji BiH gotovo svakodnevno se javljaju u prosjeku tri zemljotresa koje registriraju samo instrumenti.

Prema procjeni FHMZ-a, za više od 100 godina može doći do razornih zemljotresa na području Trebinja, Neuma, Banje Luke i planine Treskavice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.