ŠOKIRAN PISMOM

Protest ambasadora Armenije zbog Dodikove podrške vojnoj akciji u Nagorno-Karabahu

Dodik je naveo da je rješavanje konflikta u Nagorno-Karabahu bilo moguće "zahvaljujući njegovoj mudrosti i hrabrosti"

Milorad Dodik. Dejan Rakita/PIXSELL

H. J. I.

4.10.2023

Ašot Hovakimjan, ambasador Republike Armenije u Češkoj Republici, Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini izrazio je "duboko žaljenje i zgražavanje" zbog pisma podrške, koje je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska uputio predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu.

Pismo podrške

Dodikovo pismo podrške azerbejdžanskoj ofanzivi u regionu Nagorno-Karabah objavljeno je na zvaničnoj stranici predsjednika Azerbejdžana 26. septembra.

Više od 100.000 Armenaca je izbjeglo u Armeniju iz Nagorno-Karabaha, koji je prije azerbejdžanske ofanzive 19. septembra imao oko 120.000 stanovnika. Etničke armenske separatističke snage su se predale nakon desetljeća duge borbe u ovom regionu.

Dodik je u pismu izrazio poštovanje za vojnu akciju Azerbejdžana koja je izazvala egzodus armenskog naroda, navodeći da je rješavanje konflikta u Nagorno-Karabahu bilo moguće "zahvaljujući njegovoj mudrosti i hrabrosti".

Etničko čišćenje

Ambasador Armenije Hovakimijan je u otvorenom pismu naveo da "skoro potpuno etničko čišćenje armenskog stanovništva Nagorno-Karabaha, s teritorija koje su Armeni naseljavali preko tri hiljade godina, nije potez koji zaslužuje pohvalu međunarodne zajednice, kao ni predsjednika Republike Srpske".

Ambasador Hovakimjan je dodao da ne vjeruje da bi predsjednik Dodik bio zadovoljan sličnim čestitkama, upućenim drugim "mudrim i hrabrim" liderima, kada bi se, ne daj Bože, nešto slično desilo Republici Srpskoj u nekim mogućim integracionim procesima, prenosi RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.