NAJAVE

Očekuje se da će Elektroprivreda BiH na kraju godine poslovati s velikim gubitkom

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, Lakić se sastao s upravom EP BiH na čelu s v.d. generalnog direktora Sanelom Buljubašićem

S održanog sastanka. Vlada FBiH

Z. K.

4.10.2023

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić (SDP) posjetio je Elektroprivredu BiH (EP BiH) gdje je rečeno kako se očekuje da će ovo preduzeće do kraja ove godine poslovati s velikim gubitkom.

Teška situacija

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, Lakić se sastao s upravom EP BiH na čelu s v.d. generalnog direktora Sanelom Buljubašićem. Razgovarali su o izazovima EP BiH i, kako su naglasili, teškoj i nezavidnoj situaciji u poslovanju ove kompanije.

Očekivanja su da će ovo preduzeće na kraju godine poslovati s velikim gubitkom, za šta je potrebno iznaći općeprihvatljiva rješenja za EP BiH i krajnje kupce struje. U saopćenju entitetske vlade nije precizirano koliki bi taj gubitak mogao biti i koji su razlozi za očekivanje velikog gubitka. Sada se postavlja pitanje da li je ovo prvi korak, odnosnouvod u priču o poskupljenju električne energije.

- Smanjeni stepen realizacije proizvodnje u rudnicima u odnosu na prethodne godine, rast cijena opreme i ostali troškovi direktno utječu i na rad ove kompanije, a posjeta Elektroprivredi je dokaz da je posvećenost Ministarstva maksimalna i da zajedno želimo da pronađemo načine kako prevazići trenutnu situaciju, a da svi budu zadovoljni - kazao je Lakić, naglasivši da je pred Elektroprivredom veoma izazovan period.

Osiguranja stabilnosti

Podsjetio je na važnost kontinuirane komunikacije EP BiH sa predstavnicima rudnika u FBiH te na bolju saradnju radi osiguranja stabilnosti energetskog sektora, što je ključno na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji te finansijskoj pomoći, kako Svjetske banke, tako i ostalih međunarodnih finansijskih institucija.

Uprava EP BiH je izrazila zahvalnost ministru Lakiću, jer je voljan da sasluša i pomogne u iznalaženju najboljih rješenja za prevazilaženje, kako su saopćili iz Vlade FBiH, teške situacije i naglasila da je posjeta resornog ministra Elektroprivredi nešto što se dugo nije desilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.