ODRŽAN SASTANAK

Rudnici Koncerna EPBiH dobili jasne instrukcije za djelovanje

Konstatovano je da je situacija u svim rudnicima, izuzev "Gračanice", izuzetno teška i kompleksna te da pojedini poput RMU "Zenica" ne mogu poslovati

Sa održanog sastanka. Elektroprivreda BiH

H. J. I.

1.9.2023

Sanel Buljubašić, v.d. generalnog direktora i v.d. članova Uprave JP Elektroprivreda BiH razgovarali su s direktorima rudnika Koncerna EPBiH o poslovanju rudnika u periodu od 2009. do 2023. godine, s akcentom na rezultate ostvarene u proteklih sedam mjeseci. 

Situacija u rudnicima teška

Konstatovano je da je situacija u svim rudnicima, izuzev "Gračanice", izuzetno teška i kompleksna te da pojedini poput RMU "Zenica" ne mogu poslovati bez pomoći vladajućeg društva.

- Nakon detaljne analize stanja, Uprava JP Elektroprivreda BiH dala je jasne instrukcije o pravcu i načinima djelovanja rudnika, kako bi se proizvodnja uglja stabilizovala i bile ispunjene ugovorene obaveze o isporukama za termoelektrane u Tuzli i Kaknju, uz preciziranje mjera koje je potrebno provesti s ciljem prevazilaženja izuzetno teške situacije i unapređenja posebno u oblasti zaštite na radu - navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.

Zajednička odgovornost

U skladu s dobivenim instrukcijama, rudnici će, kako se dodaje, u narednom periodu pripremiti plan dostizanja proizvodnih parametara s jasnim rokovima, aktivnostima i zadacima.

- Novoimenovana Uprava JP Elektroprivreda BiH je, bez obzira na zatečeno teško stanje u rudnicima, bezrezervno opredijeljena za podizanje nivoa njihovog rada na najviši nivo. Tokom prvog radnog sastanka Uprave vladajućeg društva i direktora rudnika, ukazano je na zajedničku odgovornost u očuvanju stabilnosti elektroenergetskog sistema i potrebu da se koordiniranim djelovanjem i saradnjom osiguraju uslovi za isporuke potrebnih količina uglja za rad termopostrojenja koji ne smije biti ugrožen i time dovedeno u pitanje snabdijevanja kupaca - saopćila je Služba za komunikacije EPBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.