MJESTO BIH JE U EU

Satler: Europe House ugošćuje posjetioce ujedinjene u želji za prosperitetnijom i stabilnijom Bosnom i Hercegovinom

Događaj je okupio mlade iz Banje Luke, Bijeljine, Brčkog, Mostara, Sarajeva i Tuzle, koji su podijelili svoje stavove o relevantnim različitim temama

Europe House Talks. EUUBIH

FENA

4.10.2023

Mladi aktivisti, kreatori promjena, umjetnici, kulturni djelatnici i mladi evropski ambasadori pridružili su se jučer šefu Delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH ambasadoru Johannu Sattleru na zanimljivoj diskusiji, u novom sarajevskom mjestu za dijalog i razmjenu mišljenja - Europe House.

Ovo je bio prvi Europe House Talks - format koji spaja različite zainteresirane strane u cilju razmatranja raznovrsnih tema sa fokusom na evropske vrijednosti i evropski put Bosne i Hercegovine.

Ambasador Johan Satler istakao je da je Europe House zamišljen kao mjesto razmjene mišljenja i novih ideja.

Podstiče diskusiju

- Europe House je osmišljen kao prostor koji pruža dobrodošlicu, podstiče otvorenu diskusiju i ugošćuje posjetioce ujedinjene u želji za prosperitetnijom i stabilnijom Bosnom i Hercegovinom, čije je mjesto u Evropskoj uniji osigurano. Pored toga što smo u kultnoj zgradi Vječne vatre renovirali prostor u kojem se nalazi Europe House, također ćemo restaurirati i fasadu zgrade kako bismo joj vratili izvornu ljepotu i učinili je ekološki prihvatljivom. Ovaj prostor će služiti kao mjesto susreta, ali i mjesto za izložbe, radionice, seminare, filmske projekcije i druge zanimljive aktivnosti. Mladi će biti u prvom fokusu, i oduševljen sam da nam se toliko dinamičnih i angažiranih mladih ljudi pridružilo na prvom Europe House Talks, te se radujem mnogobrojnim budućim diskusijama - kazao je Sattler.

Mladi iz cijele BiH

Prvi Europe House Talks okupio je mlade ljude iz Banje Lluke, Bijeljine, Brčkog, Mostara, Sarajeva i Tuzle, koji su podijelili svoje stavove o različitim relevantnim temama, uključujući obrazovanje, razvoj vještina, Evropsku godinu vještina, kulturu i ljudska prava. Uz prisutne mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine, veliki broj učesnika je naglasio da slične koncepte i platforme za umrežavanje treba podržati i u drugim većim gradovima.

Pored Europe House Talks, Europe House će organizirati niz aktivnosti s ciljem pružanja informacija građanima BiH o putu ove zemlje ka članstvu u EU i o tome kako se mogu uključiti i imati koristi od programa, projekata, institucija i politika Evropske unije, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.