DRŽAVNA PARLAMENTARKA

Karamehić-Abazović: Ne idu nam u prilog najave blokada, šaljemo sliku neozbiljnosti

Smatra da bi, sa tim u vidu, ovomjesečni izvještaj trebao biti pozitivan

Mia Karamehić-Abazović. Fena

FENA

4.10.2023

Očekujem da će predstojeće Izvješće Evropske komisije odražavati napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju 14 prioriteta Evropske unije za BiH načinjen u ovom mandatu, ocijenila je danas u izjavi za Fenu članica Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić-Abazović.

- Konkretno, usvojili smo nekoliko zakona odnosno izmjena i dopuna postojećih zakona koji se odnose na obaveze iz 14 prioriteta, formirali smo Vijeće ministara u iznimno kratkom roku, kreirali smo radne grupe za sve evropske zakone i omogućili normalno funkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine koje su u prethodnom mandatu stagnirale kako zbog onemogućavanja izbora rukovoditelja tako i zbog političke blokade - kazala je ona.

Smatra da bi, sa tim u vidu, ovomjesečni izvještaj trebao biti pozitivan. Ono što još nije urađeno je donošenje još dva prioritetna zakona – Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima.

Kaže da je veoma važno da oba budu usvojena čim prije a najkasnije do Decembra ove godine kada se donosi i konačna odluka o eventualnom otvaranju pretpristupnih pregovora Europske unije s Bosnom i Hercegovinom.

- Paralelno s ovim zakonodavnim procesom, potrebno je da ispunimo naše obaveze iz Berlinskog procesa a koje se odnose na ratifikaciju dva sporazuma o međusobnom priznavanju visokoškolskih i stručnih kvalifikacija. Svakako nam ne idu u prilog najave blokada i opstruiranja rada institucija ne samo zbog kratkog vremenskog roka za donošenje dva pomenuta zakona već i zbog loše slike neozbiljnosti koju takvim ponašanjem šaljemo našim partnerima iz EU - zaključila je zastupnica Mia Karamehić-Abazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.