NALAZI SE U KOMI

Iranska djevojka u kritičnom stanju nakon navodnog sukoba zbog hidžaba

Iransko-kurdska grupa za ljudska prava Hengaw objavila je njenu sliku bez svijesti u bolnici u Teheranu gdje je odvedena nakon incidenta

Iran: Hidžab je obaveza. AP Photo/Vahid Salemi

FENA

4.10.2023

Iranska tinejdžerka je u kritičnom stanju u bolnici, izjavila su u srijedu za Reuters dvojica istaknutih aktivista za ljudska prava, nakon što je pala u komu poslije, kako su rekli, sukoba s agentima u teheranskom metrou zbog kršenja zakona o hidžabu.

Slučaj Armite Geravand je vrlo osjetljiv, što izaziva zabrinutost da bi se 16-godišnjakinja mogla suočiti sa istom sudbinom kao Mahsa Amini, 22-godišnja žena čija je smrt prošle godine u pritvoru policije za moral izazvala višemjesečne proteste širom zemlje.

Dok su vlasti negirale tvrdnje grupa za ljudska prava da je Geravand pala u komu u nedjelju nakon sukoba s policajcima koji sprovode islamski kodeks oblačenja, iransko-kurdska grupa za ljudska prava Hengaw objavila je njenu sliku bez svijesti u bolnici u Teheranu gdje je odvedena nakon incidenta. Iz iranskog ministarstva unutrašnjih poslova nije bilo neposrednog odgovora na zahtjev za komentar o incidentu.

- Pomno pratimo njen slučaj. Ona je u komi na Odjeljenju intenzivne njege bolnice i njeno stanje je kritično... njeni rođaci su rekli da je u bolnici dosta policajaca u civilu - rekao je jedan od aktivista u Iranu.

Drugi aktivista je rekao da su snage sigurnosti zabranile Geravandinim roditeljima da objavljuju njenu sliku na društvenim mrežama ili da razgovaraju sa grupama za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.