NA FIN-U

Erbas i Kavazović na promociji Enciklopedije na bosanskom jeziku “Islam kroz hadise“

Enciklopedija je kolosalni istraživački projekat Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turske u sedam tomova,

Promocija "Islam kroz hadise" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Anadolija

6.10.2023

Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu u petak je upriličena promocija Enciklopedije na bosanskom jeziku “Islam kroz hadise“, na kojoj su govorili predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turske Ali Erbas i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Enciklopedija je kolosalni istraživački projekat Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turske u sedam tomova, u čijoj realizaciji je učestvovalo 86 akademskih radnika srednje i mlađe generacije, turskih stručnjaka za hadis. Riječ je o djelu koje je rezultat šestogodišnjeg rada, u kojem je obrađeno 349 tema.

Osim Erbasa i Kavazovića, promotori danas na FIN-u bili su i inicijator prevoda na bosanski jezik muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i profesor na FIN-u Zuhdija Hasanović.

Kavazović: Važno djelo iz područja hadisa

Reisu-l-ulema Kavazović izrazio je zadovoljstvo zbog današnje prilike da predstave, kako je kazao, važno i zahtjevno djelo iz područja hadisa.

- Moje veliko zadovoljstvo je da je naš mutfija (Remzija Pitić, op.a.) bio inicijator prijevoda ove enciklopedije koja je među nama i od danas nam dostupna. Želim zahvaliti svima koji su učestvovali u ovoj projektu - poručio je Kavazović.

Govoreći o tome koliko je hadis oduvijek značajan za bošnjačke alime, Kavazović je kazao:

- Otkako je islam došao u Bosnu, hadis je ovdje izučavan i prisutan u Bosni i Hercegovini.

Na kraju obraćanja Kavazović je zahvalio turskom Diyanetu s Erbasom na čelu za svu podršku koju su pružili u realizaciji ovog značajnog projekta.

Erbas: Ispravno razumijevanje hadisa

Predsjednik Diyaneta Erbas je također izrazio zadovoljstvo što danas imaju priliku promovirati ovo značajno djelo na bosanskom jeziku.

- Znamo da je oblast hadisa najznačajnija i jedna od temeljnih nauka u našim medresama. Ono što je također bitno jeste da bolje razumijevanje Kur'ana proizilazi zapravo iz pravilnog razumijevanja hadisa - rekao je Erbas.

Govoreći o tome koliko je ova enciklopedija značajno djelo u Turskoj, Erbas je kazao kako je to jedno od djela koje se najviše koristi na 106 fakulteta islamskih nauka, koliko ih djeluje u Turskoj, te kako je vrlo važan priručnik imamima, vaizima, muftijama.

- Poznavanje hadisa, njihovo memorisanje je važno. Ali, isto tako veoma važno je njihovo ispravno razumijevanje. Znamo dobro šta znači i do čega može dovesti pogrešno tumačenje hadisa. U tom smislu, ova zbirka će pomoći u istinitom razumijevanju i tumačenju hadisa. Vidjet ćete da ovdje imamo hadisa u dva reda, ali su njihova obrazloženja po nekoliko stanica - istakao je Erbas.

Na kraju, Erbas je dodao kako je enciklopedija dosad prevedena na sedam jezika, te najavio kako će u vrlo kratkom periodu na bosanskom jeziku biti dostupna i u elektronskom izdanju.

Profesor Hasanović istakao je kako je objavljivanje ove enciklopedije veoma značajno, te kako je riječ o vrlo važnom edukativnom projektu. Hasanović je podvukao kako će iščitavanje enciklopedije “omogućiti istinsko slijeđenje Božijeg Poslanika, te življenje istinskih vrijednosti koje su neophodne duhovnom čovjeku današnjice“.

Zahvalio recenzentima

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, koji je inicijator i voditelj projekta prijevoda ovog djela na bosanski jezik, rekao je kako “Islam kroz hadise“ spada u onu vrstu teksta koji se može svrstati u korisno znanje. Pitić je zahvalio Erbasu, El-Kalemu, recenzentima, a posebno prevodiocima ovog djela na bosanski jezik.

Promociji su prisustvovali ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, predstavnici Rijaseta, muftije, predstavnici FIN-a, brojni studenti i gosti.

Erbas, koji boravi u višednevnoj posjeti BiH, ranije danas zajedno s reisu-l-ulemom Kavazovićem posjetio šehidsko mezarje Kovači, a tom prilikom su pred duše prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića i bosanskih šehida proučeni odlomci iz Kur'ana.

Erbas je predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon čega je u Kuršumlija medresi otvorena izložba o islamskoj umjetnosti koju realizuje Uprava za vjerske poslove Republike Turske. Otvorili su je Erbas, Kavazović i zvanice, a bit će otvorena do 13. oktobra.

Planirano je da predsjednik turskog Dijaneta večeras prisustvuje mevludu u sarajevskoj Istiklal džamiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.