17. OKTOBRA

Na inicijativu baronese Arminke Helić: Britanski parlament će raspravljati o BiH

Ocjena nacionalnog demokratskog upravljanja u BiH opala je na „konsolidovani autoritarni“ nivo prošle godine, što odražava stalnu disfunkciju, navode

Britanski parlament. Parliament TV via AP

S. S.

6.10.2023

Na inicijativu baronese Arminke Helić Parlament Velike Britanije će raspravljati o BiH. Odluka je donesena nakon njenog upita Vladi da li i kako prati sigurnosnu i političku situaciju u BiH i regionu.

Rasprava o BiH i zapadnom Balkanu će biti održana 17. oktobra.

U dokumentaciji za raspravu se navodi da bez ponovnog angažmana transatlantskog saveza u BiH korumpirane elite će nastaviti koristiti državne institucije kako bi dalje jačale nauštrb osnovnih sloboda bosanskih građana.

- Ocjena nacionalnog demokratskog upravljanja u BiH opala je na „konsolidovani autoritarni“ nivo prošle godine, što odražava stalnu disfunkciju u svim bosanskim institucijama – navodi se.

U materijalima se također ističe da SAD i Velika Britanija pružaju snažnu podršku visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), kojeg ne priznaju Rusija i Kina.

Također navode da je Šmit „odstranjen“ iz entiteta RS, gdje se ne provode njegove odluke i on se ne priznaje. Podsjećamo i da je na crnoj listi SAD i Velike Britanije Milorad Dodik. Ističe se i da Rusija snažno podržava Dodika te da je on odlikovao Vladimira Putina.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.