ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Koalicija za slobodu medija: Stanje u BiH je alarmantno

Novinari u BiH suočavaju se s napadima, zakononima o kleveti, i rastućom autocenzurom

Koalicija za slobodu medija također je izrazila duboku zabrinutost zbog sve češćih i ozbiljnih napada na novinare. Pixsell

N. Č.

9.10.2023

Koalicija za slobodu medija, koja okuplja širok spektar zemalja širom svijeta, izrazila je duboku zabrinutost smanjenja slobode medija u Bosni i Hercegovini. U zajedničkom saopćenju, članovi Koalicije ističu da su sloboda izražavanja, sloboda štampe i sigurnost novinara ključni za razvoj slobodnih, pluralističkih i inkluzivnih društava.

Među članovima Koalicije za slobodu medija nalaze se zemlje poput Australije, Austrije, Kanade, Čilea, Češke Republike, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Islanda, Irske, Japana, Litvanije, Luksemburga, Norveške, Slovačke, Slovenije, Švedske, Švicarske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Udar na slobodu izražavanja

Koalicija naglašava da nedavne zakonske izmjene u entitetu Republika Srpska, koje imaju za cilj ponovno kriminalizovanje klevete, predstavljaju ozbiljnu prijetnju novinarima u obavljanju njihovog posla. Ove izmjene stvaraju "smrazujući efekat" na slobodu izražavanja i ograničavaju protok nezavisnih informacija. Ustav Bosne i Hercegovine obavezuje se da će osigurati najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, što, prema članovima Koalicije, nije u skladu s nedavnim zakonodavnim promjenama.

- Ovaj alarmantni trend u Bosni i Hercegovini odražava globalni obrazac zloupotrebe tužbi za klevetu i drugih pravnih mehanizama kako bi se ućutkali novinari, povećala autocenzura i ugušili nezavisni mediji, predstavljajući ozbiljnu prijetnju osnovnim principima demokratije i ljudskih prava - naglasili su članovi Koalicije.

Koalicija za slobodu medija također je izrazila duboku zabrinutost zbog sve češćih i ozbiljnih napada na novinare. Linija za pomoć besplatnim medijima Udruženja BH novinari dokumentirala je čak 344 napada na novinare od 2019. godine, uključujući porast prijetnji i huškanja protiv novinara u 2022. godini za čak 137 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Retorika koja doprinosi nasilju

Oštro osuđujemo sve veći broj napada na novinare u Bosni i Hercegovini, uključujući fizičke napade, vandalizam i prijetnje. Također, izražavamo zabrinutost zbog nepromišljene retorike pojedinih političara, posebno u Republici Srpskoj, koja pridonosi fizičkom i online nasilju protiv novinara - istakli su članovi Koalicije za slobodu medija.

Koalicija poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno preduzmu mjere kako bi zaustavili represiju i nasilje nad novinarima u svim oblicima, uključujući i korištenje zapaljive retorike protiv medija. Također traže stvaranje povoljnog okruženja s zakonskom i institucionalnom zaštitom međunarodnih ljudskih prava, kako bi slobodni, nezavisni mediji mogli nastaviti svoj rad i doprinositi demokratskom društvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.