SARAJEVO

Treći dan "Otvorenih vrata" CIK-a, prisustvovali Šmit i ambasador Ageler

Prisutnima je, kako je saopćeno iz CIK-a, demonstrirana praktična primjena najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima

Brajan Ageler i Kristijan Šmit. CIK

H. J. I.

11.10.2023

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine danas je u saradnji s Udruženjem izbornih zvaničnika u BiH održan treći dan otvorenih vrata "Promocija novih tehnologija u izbornom procesu“ koji će trajati do 13. oktobra u terminima od 14 do 15 sati.

Trećeg dana "Otvorenih vrata“ prisustvovale su delegacije Ureda visokog predstavnika i misije OSCE-a u BiH, predvođene Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) i ambasadorom Brajanom Agelerom (Brian Aggeler), predstavnici akademske zajednice, profesori i učenici Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole, Srednje građevinsko-geodetske škole, Druge i Treće gimnazije, Gimnazije Obala, Medicinske škole, izabrani i imenovani članovi organa vlasti, predstavnici političkih stranaka, studenti, novinari i drugi zainteresirani pojedinci.

Prisutnima je, kako je saopćeno iz CIK-a, demonstrirana praktična primjena najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima, a odnosi se na automatsku identifikaciju birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listića, kao i brz transfer rezultata. Svi zainteresirani su imali priliku i da praktično isprobaju navedenu opremu.

I trećeg dana "Otvorenih vrata“, kao i prethodna dva, zabilježeno je veliko interesovanje, posebno mladih, za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu, saopćeno je iz CIK-a.       

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.