SARAJEVO

Nikšić razgovarao s delegacijom Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH

Zainteresovani smo za svaki oblik saradnje s naučnom zajednicom, posebno kod izrade zakonskih rješenja i reformskih politika, rekao je Nikšić

Sa održanog sastanka. Vlada FBiH

FENA

12.10.2023

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s delegacijom Internacionalne akademije nauka i umjetnostu u Bosni i Hercegovini (IANUBiH), predvođenom predsjednikom akademikom prof. dr. Asimom Kurjakom.

Gosti su poručili da u sadašnjem sazivu Vlade Federacije BiH predvođene premijerom Nikšićem vide potencijal za prijeko potrebne promjene u našoj državi, te da su naučne strane spremni dati ozbiljan doprinos u razvoju Bosne i Hercegovine i pomoći Vladi Federacije BiH u politici promjena i napretka. Naglašeno je da su promjene, izlazak iz stanja zamrznutih tenzija, ključ i uslov napretka Federacije BiH i cijele BiH.

Međunarodni parametri

Kurjak je naveo da su ponosni na naučni rad koji provode nepune tri godine.

- Akademija je osnovana prema međunarodnim parametrima. Smatramo da smo institucija koja je nedostajala u BiH i želimo pomoći Vladi Federacije BiH i sarađivati s vama - rekao je prof. dr. Kurjak.

Tokom razgovora je ponovljen podatak da se u BiH za naučno-istraživački rad godišnje izdavaja svega 0,19 posto BDP-a, te da je promjena takvog odnosa od interesa za cjelokupno društvo, a posebno za naučnu zajednicu.

- Zadovoljstvo mi je razgovarati s vama. Što se nas tiče ovdje kucate na otvorena vrata. Zainteresovani smo za svaki oblik saradnje s naučnom zajednicom, posebno kod izrade zakonskih rješenja i reformskih politika – kazao je premijer Nikšić.

Bila je ovo prilika i da prof. dr. Kurjak upozna federalnog premijera sa organizacijom i aktivnostima IANUBiH. Istakao je da ova akademija broji 155 članova u 11 razreda, s posebnim naglaskom na značaj razreda za mlade naučnike. Naglasio je i multietničnost članstva. 

Strogi kriteriji

Kurjak je dodao i to da se izbor članova, posebno redovnih sa zvanjem akademika, vrši po strogim međunarodnim naučnim kriterijima. Posebno su ponosni na svoj časopis na engleskom jeziku „Sience, Art and Religion“ čime svoje naučne rezultate čine dostupnim međunarodnoj naučnoj zajednici. Naglasili su i da redovni članovi ove akademije imaju više od pola miliona citata u reprezentativnim međunarodnim bazama podataka.

Predstavnici akademije dodali su i da u BiH postoji šest akademija nauka i umjetnosti, ali i naglasili da IANUBiH djeluje na čitavom području države, te da su jedina akademija registrovana na državnom nivou. Posebno su naglasili dobru saradnju i pružanje podrške Akademiji nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) za koju su kazali da je jezgro naučno-istraživačkog rada u našoj državi.

U delegaciji su bili i potpredsjednik IANUBiH akademik prof. dr. Žarko Papić, predsjednik Senata dr. Žarko Primorac i član prof. dr. Amila Ferhatović, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.