ODRŽALI SASTANAK

Menuti i Gregorijan: Saradnja i odgovornost imaju suštinski značaj za sigurnost i prosperitet BiH i Brčko Distrikta

Sagovornici su se saglasili da su institucije BiH općenito efikasne u rješavanju terorističkih prijetnji

Sa održanog sastanka. OHR

H. J. I.

12.10.2023

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Džonatan Menuti (Jonathan Mennuti) sastao se danas sa zamjenikom podsekretara Organizacije Ujedinjenih naroda i direktorom Ureda UN-a za borbu protiv terorizma (UNOCT) Rafijem Gregorijanom (Raffi).

Tokom sastanka razgovaralo se o aktuelnim političkim dešavanjima i euroatlantskom putu BiH, o sigurnosnom okruženju u Bosni i Hercegovini (BiH) i regionu, kao i o uznemirujućim i sve prisutnijim izjavama koje karakterizira govor mržnje, dezinformacije, mizoginija i negiranje genocida.

Terorizam i nasilni ekstremizam

Sagovornici su se saglasili da su institucije BiH općenito efikasne u rješavanju terorističkih prijetnji, ali je uz to potreban i pristup na nivou cjelokupnog društva koji podržava Generalna skupština UN-a. U ovom kontekstu, Gregorian je posebno naglasio važnost pristupa koji je u skladu s ljudskim pravima jer je to jedini efikasan način da se istinski pobijedi terorizam i nasilni ekstremizam. 

- Uznemirujuće je da neki nadležni mogu doći u iskušenje da borbu protiv terorizma koriste kao izgovor za sužavanje građanskog prostora djelovanja ili ograničavanje slobode izražavanja - rekao je Gregorian i dodao:

- Takav pristup na kraju uvijek ima suprotan efekat.

Pozitivan tempo u provođenju reformi

Zamjenik podsekretara UN-a Gregorian, koji je ranije obavljao dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko, također je podijelio svoja iskustva u pogledu odvijanja provedbe Konačne odluke i pružanja podrške tom procesu. Menuti i Gregorian su se složili da je važno održati pozitivan tempo u provođenju reformi u Brčkom, kao i potencijal Distrikta da posluži kao model za druge dijelove BiH.

Na kraju, sagovornici su naglasili potrebu da ovom ključnom trenutku svi glavni akteri u BiH pristupe odgovorno i u duhu saradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.