SUDBINE

Zijad Durmiš više od tri godine čeka na odgovor iz zeničke bolnice: Imam pravo znati od čega je umrla moja kćerka Emina!

Primljena je u bolnicu 17. juna 2020., preminula 26. juna. Nije bolovala od koronavirusa. Dan uoči smrti rekla mi je "Hvala ti babo"

Zijad Durmiš: Traži pravdu. E. Trako

12.10.2023

Posljednje što mi je moja Emina rekla je: "Hvala ti, babo!" Poslije toga su mi javili da je više nema…

Ovo su prve riječi Zijada Durmiša iz Zenice u bolnoj ispovijesti za "Dnevni avaz". On više od tri godine čeka na odgovor iz Kantonalne bolnice Zenica od čega je umrla njegova kćerka Emina u svojoj 30. godini.

Nema odgovora

U otpusnom pismu to ne piše, a Zijad, evo, godinama traži odgovor na to pitanje. Traži, kako kaže, ako ima bilo čije odgovornosti u procesu liječenja, da taj odgovara.

- Ona je 17. juna 2020. godine smještena u bolnicu. U danima poslije, kada god sam zvao, govorili su mi da je sve uredu. Onda sam pozvao nju na mobitel, ona mi je samo rekla: "Hvala ti, babo" - govori plačnim glasom Zijad Durmiš.

Emina je 1995. godine operirana u Torinu u Italiji. Stručno, anorektoplastika radi analne atrezije, u prijevodu – problemi s vršenjem velike nužde.

- Tada smo je nekako uspjeli preko Hrvatske prebaciti do Italije i tamo je operirana. Imala je ona tih problema, ali uspješno je završila i školu i studirala. Međutim, ja ni danas ne znam je li to uzrok njene smrti - kaže njen otac Zijad.

Otpusno pismo iz zeničke bolnice: Nije naveden razlog smrti. Avaz

Dodaje da se obraćao svima, bolnici nekoliko puta, advokatima, Sudu, Tužilaštvu ZDK...

- Svuda sam naišao na zatvorena vrata i svi su mi rekli da je to završen slučaj. Ja možda jesam pogriješio što odmah nisam tražio obdukciju, ali bio sam van sebe zbog saznanja da je Emina mrtva. Po svim pravilima, oni su trebali napisati uzrok njene smrti - dodaje Durmiš.

Kaže da nije bila zaražena koronavirusom.

Želi istinu

- Kada sam je posljednji put vidio, to je bilo u mrtvačnici. Oči su joj bile otvorene i oko usta je imala trag krvi... Dijete moje... Ne znam samo što se to krije od nas - pita se Durmiš.

Emina preminula u 30. godini. Facebook

Kaže da ne krivi nikoga, ali da su svi krivi ako nešto kriju od njega.

- Kada sam na hodniku sreo jednu medicinsku sestru i pitao za Eminino stanje, ona mi je rekla: "Pa zar ti bratić nije rekao da je Emina na samrti?" Ništa mi nije bilo jasno jer su nama danima govorili da je ona dobro. I onda je svanulo to crno jutro, 26. juni, kada su nam javili da je umrla - kaže na kraju Zijad Durmiš.

Sve halalio

Zijad Durmiš kaže da su mu pojedinci kazali da on samo želi pare.

- Ma kakve pare, mog djeteta više nema. Dabogda nikome ne trebale ovakve pare! Ja sam rekao i advokatima, i tužiocu, i doktorima, sve halal bilo, samo mi recite šta se njoj dogodilo - uz dubok uzdah govori Zijad Durmiš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.