SARAJEVO

CIKBiH: Prezentirana najsavremenija oprema koja se koristi na biračkim mjestima

Danas je završena petodnevna aktivnost pod nazivom "Dani otvorenih vrata - Promocija novih tehnologija u izbornom procesu"

CIKBiH: Prezentirana najsavremenija oprema. CIKBiH

FENA

13.10.2023

Petodnevna aktivnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine pod nazivom "Dani otvorenih vrata - Promocija novih tehnologija u izbornom procesu", koja je realizirana u saradnji s Udruženjem izbornih zvaničnika u BiH, završena je danas.

Kao i prethodnih dana i danas je zabilježena velika posjećenost učenika/studenata, članova organa vlasti, predstavnika političkih stranaka, članova općinskih/gradskih izbornih komisija, novinara, predstavnika ambasada i međunarodnih organizacija u BiH i drugih zainteresiranih pojedinaca i organizacija.

Praktična prezentacija

Događaj je bio prilika da učenici/studenti, izabrani i imenovani članovi organa vlasti, predstavnici političkih stranaka, novinari i drugi zainteresirani razgovaraju s predstavnicima Centralne izborne komisije BiH o izbornom sistemu i izbornom zakonodavstvu u BiH, te dobiju praktičnu prezentaciju najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima, a odnosi se na automatsku identifikaciju birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listića, kao i brz transfer rezultata s biračkog mjesta do Glavnog centra za brojanje.

Svih pet dana predsjednik i članovi Centralne izborne komisije BiH kao i službenici Sekretarijata CIKBiH su bili na raspolaganju posjetiocima da odgovaraju na pitanja i dodatno pojasne svaki od koraka upotrebe najsavremenije opreme na biračkim mjestima. U navedenom periodu Centralnu izbornu komisiju BiH posjetilo je oko 700 osoba - saopćeno je iz CIK-a BiH.

U saopćenju se navodi da su Dani otvorenih vrata samo jedna od aktivnosti Centralne izborne komisije BiH u njezinim nastojanjima da promovira i inicira unapređenje izbornog procesa u BiH i ta nastojanja će nastaviti i u budućnosti promovirajući i predstavljajući upotrebu novih tehnologija u izbornom procesu i u drugim općinama/gradovima u BiH kao i kroz pilot-projekt.

Izmjene Izbornog zakona

Centralna izborna komisija BiH je u saradnji s Delegacijom Evropske unije u BiH i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) započela provedbu aktivnosti „Testnog projekta podrške Evropske unije za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH“, o čemu će javnost biti blagovremeno informirana.

U narednom periodu CIKBiH će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima dopuniti svoju raniju Inicijativu za izmjene Izbornog zakona BiH te predložiti zakonska rješenja za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH i dostaviti je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.