MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nešićeva upornost: Predaje dokumentaciju u vezi Kristijana Šmita

U više navrata, kad god je otišao iz Bosne i Hercegovine pa se vraćao, kršio je zakone ove zemlje, kazao je Nešić na nedavnoj konferenciji za medije

Nenad Nešić. N. Šaljić / Avaz

N. H.

15.10.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine predat će Tužilaštvu BiH dokumentaciju da navodno Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije visoki predstavnik. 

Nešić je na konferenciji za novinare održanoj 12. oktobra već pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnosti. 

On je tada rekao da je Šmit njemački građanin koji na prostoru BiH na osnovu diplomatske note Ambasade Savezne republike Njemačke u Bih, a ne na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti, "što ukazuje da je on nelegitiman". 

- U više navrata, kad god je otišao iz Bosne i Hercegovine pa se vraćao, kršio je zakone ove zemlje jer nije ponovo dolazio prema zakonski propisanim procedurama, što ukazuje na kršenje diplomatske prakse i šteti i ugledu Njemačke. U jednom periodu kršio je i proceduru tako što je njegovo obezbjeđenje koristilo "duge cijevi", a zakon u BiH izričito navodi nošenje kratkog naoružanja i pripadajuće municije - naveo je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.