ELEKTROPRIVREDA BIH

Poskupljenje struje sve izvjesnije: Ko će odgovarati za desetine miliona gubitka?!

Jasno je da je izvor problema stranačko zapošljavanje nekompetentnog kadra s niskim etičkim pragom, kaže Halilbegović

Zaključno sa septembrom, gubitak EPBiH iznosio je 50 miliona KM. Facebook

Alen Bajramovic

17.10.2023

Nedavno saopćenje "Elektroprivrede BiH", a potom i izjava premijera FBiH Nermina Nikšića, rast cijena struje čine sve izvjesnijim. Zaključno sa septembrom, gubitak EPBiH iznosio je 50 miliona KM, a ovakav trend koji će se nastaviti do kraja godine iz ove kompanije pravdaju rastom cijene uglja i troškova transporta i smanjenjem obima proizvodnje struje.

Ogoljen problem

Premijer Nikšić je prije dva dana, uz podatak da bi gubitak EPBiH do kraja godine trebao iznositi čak 80 miliona KM, oprezno najavio nepopularnu mjeru rasta cijene struje, kao jedinog proizvoda koji u posljednjih nekoliko godina nije poskupio.

- Trenutno imamo takvu cijenu kakvu imamo, koja je više nekakvog socijalnog karaktera. I koja je iz tog aspekta držana zbog naših građana, zbog recesije i inflacije koju imamo. I ako dođe do povećanja, o tome ćemo morati dobro raspraviti, ali već imamo neka iskustva iz mog prvog mandata, kad je došlo do povećanja cijena električne energije da smo zaštitili najugroženije kategorije stanovništva. Njima nije bila ta cijena. Ako dođe, moramo naći način da zaštitimo te ljude - kazao je Nikšić.

Finansijski ekspert, profesor Internacionalnog Burch Univerziteta Sanel Halilbegović podsjeća da EPBiH, kao dioničko društvo, može apsorbirati gubitak kao trošak ili ga eventualno amortizirati kroz određeni period.

- Ovdje je, prema mom mišljenju, potpuno ogoljen drugi problem koji se na ovim prostorima javlja u kontinuiranim repeticijama, a to je da niko neće snositi odgovornost ili biti podložan kazni. U svijetu biznisa imate tri termina koja se mogu primijeniti na ovu situaciju sa EPBiH – “responsibility”, “accountability” i “liability”, a na našem jeziku sva tri podrazumijevaju odgovornost. Za ovakvo stanje firme, koja bi po svom obliku, a u pitanju je klasični državni monopolistički, trebala da bude visoko profitabilna neko bi morao da bude podložan odgovornosti. To bi značilo provođenje temeljite istrage, koje bi identificirale osobu ili osobe koje su “accountable” i krivično ih goniti – kaže Halilbegović.

Halilbegović: Mora biti kazne. Facebook

Više cijene

Dodaje da je samo u BiH dozvoljeno da radi ko šta hoće i da bez ikakvih posljedica nastavi raditi ili preuzme drugu dužnost.

- Jasno je da je izvorište problema stranačko zapošljavanje nekompetentnog i/ili kadra sa niskim etičkim pragom. Nažalost, zna se da će građani na kraju platiti ove gubitke, na ovaj ili onaj način, kroz veće cijene ili kroz neku pomoć vlade i resetovanje budžeta. Situacija za EPBiH bi trebala da bude platforma za kreaciju zakona koji prevenira ovakve događaje i jasno stimulira kaznu kad se ovako nešto desi, jer ko nam je garant da se ovo isto neće sutra desiti sa "BH Gasom", "Telekomom" i drugim kompanijama – ističe Halilbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.