DINASTIJA

Šta se krije iza priče o podmlađivanju stranke: Sebijino instaliranje miljenika, pa preuzimanje SDA

Kada se pogleda selekcija članova Glavnog odbora, odmah se može uočiti da većinu kadrova čine potpuni anonimusi

Izetbegović u društvu Zahiragića i Balića. Facebook

17.10.2023

Kongres SDA održan je u subotu, a Bakir Izetbegović je, nakon eliminiranja Šemsudina Mehmedovića, ponovo postao predsjednik stranke. Izabrani su i ostali organi stranke, gdje su viđena određena iznenađenja, a Bakir je i na Kongresu rekao da će se raditi na podmlađivanju stranke.

Kada se pogleda selekcija članova Glavnog odbora SDA, odmah se može uočiti da većinu kadrova čine potpuni anonimusi kojima je teško pronaći i fotografiju na internet-pretraživaču. Osim toga, većina kadrova je vrlo bliska bračnom paru.

Prijatelj kćerke

Za Glavni odbor najviše glasova je dobio mladi Ahmed Čorbo, prijatelj Jasmine Izetbegović, Bakirove i Sebijine kćerke, koji je uspio uništiti stranačku organizaciju u općini Centar. Tako je ova stranka u Općinskom vijeću Centar, nakon izbora 2020. godine, brojala sedam vijećnika, a sada ima samo dva. Iako je riječ o potpunom anonimusu, preko kojeg je već Sebija Izetbegović upravljala u svojoj općinskoj organizaciji, izvjesno je da su delegati po instrukcijama glasali za njega.

Ahmed Čorbo u društvu Sebije Izetbegović. Facebook

Drugi po broju glasova među članovima GO SDA iz Kantona Sarajevo je mladi Kerim Balić. On se nastoji predstaviti kao mladi privrednik, a jedina njegova referenca u SDA je to da zajedno sa Sebijom gleda utakmice FK Željezničar. Prema informacijama „Avaza“, njega Izetbegović vidi kao budućeg načelnika Novog Sarajeva.

Treći projekt Sebije je mladi Bekir Rovčanin. On je bivši član Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, koji već godinama izgleda kao regrutni centar za članstvo u SDA. Osim toga, on je bio i student Medicinskog fakulteta, gdje mu je Izetbegović bila profesorica, a sada je uposlenik KCUS-a, kojim još upravlja „prva dama“.

Potpuna kontrola

Tu su i bivši savjetnik Bakira Izetbegovića i kandidat za načelnika Starog Grada Dženan Selimbegović, kao i bivši direktor “BH Telecoma” Sedin Kahriman i predsjednik KO SDA KS, koji je obnašao stranačku funkciju dok je bio direktor javnog preduzeća, iako to nije smio. Kada se tome doda i odani kadar iz Trnova Ibro Berilo, jasno je da su svi pod kontrolom ili Bakira ili Sebije Izetbegović.

Interesantno je i to da je prijateljica Sebije Izetbegović Jasmina Biščević-Tokić ostala bez funkcije potpredsjednice, no sada je postalo očito i zbog čega je to tako.

Ona bi trebala preuzeti Kantonalni odbor SDA KS te tako biti nagrađena za to što je ostala bez funkcije potpredsjednice, a kao predsjednica te organizacije automatski postaje i članica Glavnog odbora.

Iako je Sebija Izetbegović odbila kandidaturu za Glavni odbor SDA, izvjesno je da će preko drugih kadrova voditi glavnu riječ. Kada se mladim kadrovima Sebije u Glavnom odboru SDA doda i Haris Zahiragić, vjerovatno i najveći projekt bračnog para, zbog kojeg je Šefik Džaferović ostao bez potpredsjedničke funkcije, izvjesno je da se iza priče o podmlađivanju stranke krije pripremanje terena da Sebija Izetbegović preuzme vođenje SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.