REAKCIJA

Mostarsko muftijstvo: Kordić svojim istupima ne doprinosi dijalogu i izgradnji povjerenja među narodima, vjerama i kulturama

Izrazili su negodovanje da se čak spočitava Islamskoj zajednici da se njoj pogodovalo, iako je Islamska zajednica izgubila najviše vakufske imovine

Mostarsko muftijstvo. MINA

S. S.

17.10.2023

Povodom posljednjih medijskih istupa gradonačelnika Mostara Marija Kordića i njegovih površnih opservacija o Islamskoj zajednici i njenom položaju u Gradu Mostaru, saopćenjem za javnost oglasilo se Mostarsko muftijstvo u kojem javnost želi upoznati sa stvarnim činjenicama.

U saopćenju ističu da je Islamska zajednica diskriminirana otkako gradonačelnici Mostara i nadležne gradske službe ne donose nikakve odluke kada su u pitanju zahtjevi Islamske zajednice u Mostaru i nastoje zahtjeve Islamske zajednice ili ignorisati ili predstavljati političkim pitanjima.

- Kordić izbjegava konkretno govoriti o 17 neriješenih zahtjeva Islamske zajednice čime nastavlja uhodanu praksu držanja predmeta u ladicama, odugovlačenja i ignorirajućeg odnosa prema Islamskoj zajednici koja brine o vjerskim potrebama i pravima muslimana, koji bi trebali biti jednakopravni građani Grada Mostara - navedeno je u saopćenju.

Izrazili su negodovanje da se čak spočitava Islamskoj zajednici da se njoj pogodovalo, iako je Islamska zajednica izgubila najviše vakufske imovine i u bivšim sistemima i protekloj agresiji.

Diskriminatoran odnos vlasti

- Kada se pogleda bogato kulturno-historijsko nasljeđe Islamske zajednice, njena vjerska i kulturna baština, onda imovina koja je vraćena Islamskoj zajednici i kojom trenutno raspolaže predstavlja samo jedan minoran dio od brojnih dobara koja su iza sebe svojevoljno ostavili plemeniti i velikodušni mostarski dobrotvori, legatori, vakifi, od samog nastanka Mostara, pa do danas - ističe se u saopćenju.

Nažalost, zbog diskriminatornog odnosa gradskih vlasti, dalje se navodi, IZ nije u prilici obnoviti ni objekte koji su u njenom posjedu, jer ne može dobiti potrebne dozvole, kao što je to slučaj sa Derviš-paše Bajezidagića medresom, brojnim džamijama i objektima starim stotinama godina, koji su u ruševnom stanju i propadaju.

Govoreći o Centralnoj zoni Kordić se poziva na postojanje “Regulacionog plana” iz 1996. godine, s tim da ne navodi gdje i kada je taj “Plan” objavljen.

Zanimljivo je, dalje se kaže u saopćenju, da su nekako “prestali važiti” i Rimski sporazum iz februara 1996. godine kojim je uspostavljena Centralna zona Grada Mostara i nad njom određena jurisdikcija Gradske uprave, te da su nekako “poništene”i odluke o zabrani gradnje u Centralnoj zoni.

- Dok se nekom u ovom gradu priznaje neki 'Regulacioni plan' iz 1996. godine, samo je Islamska zajednica ostavljena da čeka novi regulacioni plan Centralne zone kojeg još uvijek nema, a ako ga i bude, do tada će centar Mostara biti izgrađen u korist velikohrvatske politike i tzv. Stolnog grada, a sve pod plaštom "kulture" - istaknuto je.

Gradonačelnik bi, primjećuju, ponovo stavio Islamsku zajednicu na čekanje nekom novom odlukom, kao što čekamo više od decenije da se realizuje Odluka Gradskog vijeća o pristupanju izradi Regulacionog plana i Programa uređenja, broj: 01-02-320/10 od 1.12.2010. godine.

- Ako i postoje neke dileme u vezi klasične otimačine Lakišića harema i selektivnog, pa čak i diskriminatornog tumačenja i primjene zakonskih odredbi i propisa, one će dobronamjernim ljudima biti razjašenjenje objavljivanjem knjige ‘Lakišića harem-trajanje i otimanje' koja će biti objavljena uskoro i predstavljena široj javnosti - podsjećaju u saopćenju iz Mostarskog muftijstva.

Legtimni zahtjevi

Gradonačelnik Mostara na legalne i legitimne zahtjeve Islamske zajednice koji godinama čekaju na rješavanje, istaknuto je, nudi “priliku za razgovor” i poziva da o svemu razgovara “držeći se zakona”, a kada IZ i dobije obećanja, ona ne budu realizovana, pa se postavlja pitanje svrhe tih razgovora i sastanaka.

- Kada je riječ o međureligijskoj saradnji i suživotu,Islamska zajednica je svoje čvrsto opredjeljenje nebrojeno puta dokazala, vraćajući i razvijajući povjerenje među religijama, narodima i ljudima u Gradu Mostaru. Tome svjedoči i inicijativa Islamska zajednice prema drugim vjerskim zajednicama u Gradu Mostaru,da zajednički traže od gradskih vlasti povrat oduzete im imovine, iz aprila 2004. godine - podsjećaju u saopćenju.

Na kraju su gradonačelniku Kordiću poručili da svojim jednostranim i površnim pristupom problematici Centra Grada ne doprinosi dijalogu i izgradnji povjerenja među narodima, vjerama i kulturama ovoga Grada, te da nije svjestan da njegov ovakav pristup kamen spoticanja i breme koje će opterećivati narode i građane u budućnosti.

- Na Vama je historijska prilika, no izgleda Vi je niste svjesni, što pokazuje i Vaš zadnji istup - stoji na kraju saopćenja Mostarskog muftijstva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.