NA DANAŠNJI DAN

Imenovan prvi bosanski reisu-l-ulema Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović

Danas je utorak, 17. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 75 dana

Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović. Mina

I.P./nadanasnjidan.net

17.10.2023

Na današnji dan 1882. godine, odlukom austrougarskog cara Franca Jozefa I (Franza Joseph) i ranijim dekretom šejhu-l-islama u Istanbulu od 9. februara, imenovan je prvi bosanski reisu-l-ulema Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović.

Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović rođen je u Kulen Vakufu 1816. godine. Kraće vrijeme učio je medresu u Prijedoru, a zatim došao u Gazi Husrev-begov hanikah. Godine 1837., otišao je u Istanbul u medresu Hekim Čelebi i nastavio nauke pred najpoznatijim alimima tog vremena, Vidinlijom i Denizlijom. Nakon 15 godina naukovanja u Istanbulu, te kratkog muderiziranja u Bosanskom Novom, prihvatio je mjesto muderisa Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a godinu poslije imenovan je za imama Arebi-atik džamije.

Iako je 1856. godine postavljen za sarajevskog muftiju, Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović nije prekidao muderisku službu, kao što će i kao reisu-l-ulema nastaviti držati predavanja sve do 1888. godine.

1797. - u italijanskom mjestu Kampoformio potpisan mirovni ugovor Austrije i Francuske, kojim je ukinuta Mletačka republika. Francuska dobila mletačke posjede u Albaniji i otoke u Jonskom moru, a Austrija Veneciju, Istru, Kvarner, Dalmaciju i Boku kotorsku.

1854. - tokom Krimskog rata britanske, francuske i turske trupe počele opsadu Sevastopolja i nakon 11 mjeseci zauzele najznačajniju luku ruske crnomorske flote. Mirovnim sporazumom u martu 1856. razoreni grad vraćen Rusiji.

1915. - rođen Artur Miler (Arthur Miller), američki dramski pisac. Dobitnik je Pulitzerove nagrade, a poznat je i po braku s holivudskom divom Merilin Monro (Marilyn Monroe).

1919. - rođen Zhao Ziyang, kineski političar, koji je kao premijer 1980. počeo ekonomske reforme u Kini, a 1987. naslijedio Hua Yaobanga na čelu Komunističke partije Kine. Smijenjen 1989. tokom krize izazvane studentskim demonstracijama.

1931. - američki gangster Al Kapone (Capone) osuđen na 11 godina zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

1945. - pukovnik Huan Peron (Juan) izvršio državni udar i došao na čelo Argentine.

1973. - arapski proizvođači nafte povećali cijene i smanjili proizvodnju nafte kao odgovor na podršku SAD Izraelu u arapsko-izraelskom sukobu. To je izazvalo jednu od najtežih ekonomskih kriza nakon Drugog svjetskog rata u razvijenim zapadnim zemljama.

1997. - na Kubi sahranjen Ernesto Če Gevara (Che Guevara), tri desetljeća nakon što je ubijen u Boliviji, 9. oktobra 1967. Posmrtni ostaci Če Gevare, argentinsko-kubanskog marksističkog revolucionara i političara, položeni su u mauzolej u gradu Santa Clara.

2017. - u bitkama za grad Raku u Siriji, koje su trajale više od četiri mjeseca, poginulo je 3.250 osoba. Grad su oslobodile kurdske snage od militanata ISIL-a.

2018. - na Politehničkom koledžu u Kerču na Krimu 18-godišnji učenik Vladislav Rosljakov iz vatrenog oružja ubio 19 učenika, a 50 ranio, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.