PARLAMENTARNA POSJETA

Borenović: Kina je jedna od rijetkih zemalja s kojom nemamo otvorenih pitanja, prenijeti njihova iskustva u BiH

Osim Borenovića, u Kini su boravili i Marinko Čavara, Albin Muslić, Safet Softić, Aida Baručija i Šemsudin Mehmedović

Branislav Borenović u Kini. PDP

S. S.

19.10.2023

Veoma sam zadovoljan rezultatima parlamentarne posjete Kini, koja je realizovana na poziv Svekineskog narodnog kongresa, najvišeg zakonodavnog tijela Kine. Rekao je ovo Branislav Borenović, predsjednik PDP i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji trenutno, kao član Grupe prijateljstva za Aziju Parlamenta BiH, boravi u Narodnoj Republici Kini.

Borenović ističe sastanak s potpredsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Peng Čingvaom kojim se, kako kaže, iskazuje veliko prijateljstvo i potvrđuje saradnja između dvije zemlje.

- Kina je jedna od rijetkih zemalja s kojima BiH nema otvorenih pitanja i s kojom ekonomska saradnja dobija sve veći značaj kroz inicijativu “Pojas i put”. Kineske kolege su sjajni domaćini, održali smo mnogo korisnih sastanaka i ovo je jedinstvena prilika da vidimo ovu nevjerovatnu zemlju, njihovu zaista posebnu kulturu i dobre prakse razvoja koje Kina primjenjuje posljednjih godina, a koje daju izuzetne rezultate – rekao je Borenović.

Ističe da se tokom boravka u Pekingu delegacija Parlamenta BiH susrela s Li Junfuom, direktorom za Evroazijske poslove u Međunarodnom odjelu Komunističke partije Kine, te sa Sun Hajan, zamjenicom ministra za međunarodne odnose.

- U narednim danima ćemo posjetiti 3 velika ekonomska centra, odnosno privredne metropole Senzen, Guanzo i novu ekonomsku zonu Ksiongan, gdje ćemo razgovarati o uspjesima Kine u procesu reformi, razvoju visokih tehnologija i modernizaciji. Vjerujem da ćemo barem dijelom neka od ovih iskustava prenijeti na RS i BiH u vidu određenih rješenja i njihove efikasne primjene - zaključio je Borenović.

Pored Borenovića, delegaciju BiH čine predsjedavajući Grupe prijateljstva za Aziju Marinko Čavara, drugi zamjenik predsjedavajućeg Albin Muslić, te članovi Safet Softić, Aida Baručija i Šemsudin Mehmedović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.