20. GODIŠNJICA SMRTI

Turski potpredsjednik Jilmaz: Alija Izetbegović se časno borio za nezavisnost svoje države i naroda

Alija Izetbegović je preminuo na današnji dan 2003. godine od zatajenja srca

Đevdet Jilmaz. Anadolija

Anadolija

19.10.2023

Potpredsjednik Turske (Turkiye) Đevdet Yilmaz (Cevdet Yilmaz) odao je počast Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, povodom 20. godišnjice njegove smrti.

- Na dan godišnjice njegove smrti odajem počast prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, kralju mudrosti, koji se kao sunce pojavio u srcu Evrope časnom borbom za nezavisnost svoje države i svog naroda - kazao je Hilmaz na svom nalogu na društvenim mrežama.

Alija Izetbegović je preminuo na današnji dan 2003. godine od zatajenja srca. Prema procjenama, posljednjem ispraćaju Alije Izetbegovića prisustvovalo je više od 100.000 ljudi, kao i veliki broj bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika. Pretpostavlja se da je to bio najveći broj ljudi koji je ikada prisustvovao nekoj dženazi u Sarajevu.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripadao je uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Izetbegović je autor velikog broja publicističkih radova i studija te knjiga: "Islam između istoka i zapada", "Problemi islamskog preporoda" i "Islamska deklaracija". Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više država. Godine 1999. objavio je knjigu "Moj bijeg u slobodu", a 2000. knjigu "Sjećanja" (autobiografski zapis). Sabrana djela Alije Izetbegovića u deset tomova objavljena su 2004. godine. Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najuticajniji španski list, madridski "El Mundo" izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.