BOSANSKO KRALJEVSTVO

Ambasador Marfi oduševljen Bobovcem: Nešto od ove historije je i moje

Ovo je istinski širi zajednički kulturni prostor, ne samo u BiH nego u i u Evropi, rekao je Marfi

Ambasador Marfi na Bobovcu. X mreža

N. Aj.

20.10.2023

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) posjetio je Bobovac, a na zvaničnom nalogu Ambasade SAD na društvenoj mreži X objavljen je video u kojem je Marfi objasnio zašto je bosanska historija "malo i njegova".

Ambasador Marfi je inače historičar, a oduševljenje Bobovcem,  srednjovjekovnom prijestolnicom bosanskog kraljevstva, nije krio.

- Jedna od stvari u kojima zaista uživam u BiH je istraživanje ovakvih mjesta i učenje o vašoj historiji. Vaša historija je baš bogata i ono što me uvijek iznenadi jeste koliko je raznih naroda i kultura oblikovalo tu historiju - rekao je na Marfi na videu, između ostalog.

Naglasio je da bosansku historiju trebaju prihvatiti svi koji žive na ovom području te da je ona i evropska historija.

- Na nju ne može polagati pravo samo jedan narod ili samo jedna kultura. Ona pripada svima... Jedna od tako upečatljivih stvari je koliko ovaj historijski period o kojem sam danas čuo ima zajedničkog sa širokom evropskom i transatlantskom historijom. Ovo je istinski širi zajednički kulturni prostor, ne samo u BiH nego u i u Evropi. Pa ako nemate ništa protiv, nešto od toga je i moje - istakao je Marfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.