ZAKAZANA SKUPŠTINA

HDZ BiH, SDA i SDP nova parlamentarna većina HNK: Zna se ko je mandatarka, ali je kompletan sastav Vlade nepoznat

Džafer Alić će biti predsjedavajući Skupštine HNK, a Tomislav Martinović i Vesna Saradžić zamjenici

Skupština HNK: Pitanje je hoće li u ponedjeljak biti imenovana izvršna vlast. Facebook

Meliha Smajkic

20.10.2023

Nakon što su HDZ BiH, SDA i SDP postigli dogovor u vezi formiranja nove izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kako smo to pisali, za ponedjeljak je zakazana sjednica Kantonalne skupštine, koja će biti održana u Mostaru s početkom u 10 sati. 

Prije toga, kako je navedeno, stranke koje čine parlamentarnu većinu, održat će pres-konferenciju.

Zadržavanje dosadašnjih pozicija

Podsjetimo, prethodno je dogovoreno da će HDZ BiH zadržati svoje dosadašnje pozicije. Uz premijersku poziciju, HDZ BiH će zadržati pet dosadašnjih ministarstava. 

To su ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo zdravstva, ministarstvo prometa i veza, ministarstvo poljopivrede, vodoprivrede i šumarstva te ministarstvo za pitanja boraca/branitelja.

SDA će zadržati ministarstvo obrazovanja, ministarstvo finansija te ministarstvo za građenje i prostorno uređene, a SDP-u će pripasti privreda te resor trgovine, turizma i okoliša. Šesti resor će biti zajednički , odnosno, SDA i SDP će usaglasiti prijedlog za ministra pravde i to iz reda srpskog naroda.

Nisu usaglašeni svi prijedlozi

Kako nam je potvrđeno iz Skupštine HNK, danas su održane stranačke konsultacije, kao svojevrsna priprema za predstojeće skupštinsko zasjedanje na kojem bi trebala biti potvrđena nova Vlada HNK.

Iako se iznosilo da će se cijela priča u vezi imenovanja nove izvršne vlasti u HNK rasplesti danas, ipak, još nisu usaglašeni svi prijedlozi za ministre u budućoj Vladi HNK.

Štaviše, vrlo je moguće da cijeli proces neće biti završen u ponedjeljak, zbog određenih turbulencija, pogotovo, u SDA u vezi predloženih kandidata, na relaciji gradskih odbora Mostara i Konjica s jedne te kantonalnog s druge strane. Ta situacija će se pokušati „ispeglati“ preko vikenda.

Za sada je poznato da će mandat za sastav nove Vlade HNK dobiti Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO-a i kćerka bivšeg čelnika KO HDZ BiH i uglednog biznismena, Rafaela Gagre. No, i u HDZ-u BiH su tajnoviti u vezi imena kandidata za ministre,a o pojedinim se špekuliralo, baš, kao i u slučaju SDA.

Jedino su, službeno, poznata imena budućih ministara SDP-a, a to su prof.dr. Zanin Vejzović iz Mostara, koji će voditi resor privrede,dok će Emil Balavac iz Jablanice biti zadužen za ministarstvo trgovine, turizma i okoliša.

Također, otkočen je i proces konstituiranja zakonodavne vlasti. Kako saznajemo, dogovoreno je da će na poziciji predsjedavajućeg Skupštine HNK biti Džafer Alić iz SDA, a dopredsjednici će biti Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH te Vesna Saradžić iz SDP-a.

Inače, u Skupštini HNK HDZ ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, DF i HRS po dva te NES i NiP po jednog. Za podršku novoj vladi neophodna je dvotrećinska većina,odnosno, podrška 20 zastupnika, a HDZ BiH , SDA i SDP zajedno imaju 21 ruku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.