USKORO SJEDNICA

Nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona: Ovo su imena ministara

Podsjećamo, prethodna Vlada je smijenjena sa 20 glasova za i 13 protiv

Nezir Pivić: Predložen za novog premijera. Facebook

D. R.

22.10.2023

Tokom nerednih nekoliko dana bit će formirana nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona u kojoj će učestvovati ministri iz reda SDA, NES-a, DF-a, SBB-a i Klub nezavisnih zastupnika.

Za novog premijera ZDK predložen je Nezir Pivić iz SDA koja je na proteklim parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova pa će u novoj Vladi ZDK, osim premijera imenovati i još četiri ministra.

Podsjećamo, prethodna Vlada je smijenjena sa 20 glasova za i 13 protiv.

Budući premijer Nezir Pivić je doktor pravnih nauka a na Općim izborima 2022. godine sa više od 10.700 glasova izabran je za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BIH. Dugogodišnji je član i funkcioner SDA u kojoj trenutno obnaša dužnost predsjednika Gradskog odbora SDA Zenica.

Novi ministri

Uz poziciju premijera, SDA je dobila još četiri ministarstva.

U vruću fotelju ministra Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK sjest će Emir Vračo iz Visokog, inače profesor profesor sporta i tjelesnog odgoja.

Novi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta bit će glumac i režiser Mirza Mušija iz Kaknja, koji je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predvodit će mladi kadar SDA Tešnja, Jasmin Čajić, magistar sigurnosnih i mirovnih studija.

Ministarstvo pravde predvodit će ministar Nebojša Nikolić koji je i u mandatu 2018-2022 bio na čelu Ministarstva pravde Zeničkog-dobojskog kantona.

U raspodjeli pozicija Klubu nezavisnih zastupnika pripala su ukupno tri ministarstva.

Novi ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša biće Adnan Šabani, diplomirani ekonomista, dok će Ministarstvom zdravstva rukovoditi ministrica Aida Salčinović, doktorica medicine i specijalista urgentne medicine.

Uskoro sjednica

Samostalni zastupnik Ivo Tadić, koji se odvojio od HDZ-a, kandidirao je doktora stomatologije Antonija Šimunovića iz Žepča za novog ministra Ministarstva rada, socijalne politike i izbjeglica.

Demokratska fronta zadržala je ministarstva koje je imala i u prethodnoj vladi. Tako će Dženana Čišija i dalje rukovoditi Ministarstvom finansija dok će Adnan Sirovica ostati na čelu Ministarstva za boračka pitanja.

Jednako kao i DF, i Narodni evropski savez zadržao je Ministarstvo privrede koje će nastaviti da vodi ministar Samir Šibonjić.

Kako prenose pojedini mediji, sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj će biti izvršeno potvrđivanje nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona trebala bi biti održana u toku naredne sedmice. Tačan datum nije određen ali iz neslužbeno bi to mogao biti ili četvrtak (26.10.) ili petak (27.10.)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.