DRUŽENJE S MEDIJIMA

Organizacija "Sumero" uručila zahvalnicu ''Avazu'' za doprinos njihovom radu s osobama s intelektualnim poteškoćama

Kolektiv „Dnevnog avaza“ zahvaljuje "Sumero" organizaciji na prepoznatom doprinosu podizanja svijesti o životu osoba s invaliditetom u BiH

Dodjeljivanje zahvalnice "Dnevnom avazu". N. Ajnadžić

Nerma Ajnadžić

25.10.2023

"Sumero", organizacija koja se bavi pravima osoba s intelektualnim teškoćama u BiH, danas je organizirao druženje s medijima na kojem je dodijelio zahvalnice zbog podrške i praćenja kako njihovog rada, tako i promocije prava osoba s invaliditetom.

Zahvalnicu su uručili i „Dnevnom avazu“, kao i kolegama s BHRT, Federalne TV, N1, Hayat TV...

Servis podrške

"Sumero" više od deset godina radi na razvijanju i implementaciji programa „Život u lokalnoj zajednici“, putem kojeg provode proces deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije za više od 150 osoba u BiH. Razvija servis podrške za život osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici.

Direktor "Sumera" Haris Haverić zahvalio je svima ponaosob zbog podrške, dok je korisnik Amar Pašić podijelio svoje iskustvo i kazao koliko mu "Sumero" znači.

Sumero - Avaz
Sumero - Avaz
Sumero - Avaz
Sumero - Avaz
Sumero - Avaz
+3

Ima 33 godine, a dio ovog programa je od 2017.

"Osjećam se kao čovjek"

- Bio sam skeptičan kada su rekli da ću živjeti u lokalnoj zajednici u svom stanu. Ovo je bitan model, ne samo za korisnike nego za cijelu zajednicu. Osjećam se ponovo “ljudski”, osjećam se kao čovjek, za razliku od ranijih iskustava - rekao je Pašić.

U međuvremenu, napravio je veliki iskorak i uspjeh te je završio komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. O programu Sumera nema, kaže, ništa negativno reći.

Istakao je da mu je odnos s kolegama bitan u cijeloj „Sumero priči“.

Kolektiv „Dnevnog avaza“ zahvaljuje "Sumero" organizaciji za prepoznati doprinos podizanju svijesti o životu osoba s invaliditetom u BiH. Nastavit ćemo podržavati ovakve i slične projekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.