JEVREJSKA ZAJEDNICA BIH

Finci: Kristalne noći su otkazane, ne želimo da se zloupotrijebe u političke svrhe

Rukovodioci jevrejskih organizacija više puta su javno istakli kako se bh. Jevreji osjećaju sigurno na svojim ognjištima u BiH, navodi se

Jakob Finci. Fena

N. H.

26.10.2023

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine u Sarajevu se oglasila u vezi s otkazivanjem koncerta povodom 85. godišnjice Kristalne noći.

Saopćenje za javnost, koje potpisuje Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, prenosimo u cijelosti.

- S obzirom na to da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine uputila depešu svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite građana kao i očuvanja kulturoloških i vjerskih objekata pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za jevrejsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i povećan nivo antisemitizma te izostanak reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela, odlučili smo otkazati događaj zbog bojazni da se ovaj ne zloupotrijebi za dnevno-političke događaje.

Važno je napomenuti da događaj nije javno najavljen, te nijedan medij u Bosni i Hercegovini nije dobio obavještenje o zakazivanju niti o otkazivanju događaja. Stoga smatramo da su naslovi koji su se pojavili u nekim medijima vrlo tendeciozni i neodgovorni.

Posebno napominjemo da su rukovodioci jevrejskih organizacija više puta javno istakli, kako se sarajevski, odnosno bosanskohercegovački Jevreji osjećaju sigurno na svojim ognjištima, međutim, odluke koje donosimo su u skladu sa zakonskim regulativama i okolnostima u kojem se društvo nalazi.

Zahvaljujemo svima na razumijevanju ove situacije, te se nadamo da ćemo uskoro moći ponovo okupiti, kako bismo zajedno promovirali različitost, razumijevanje i suživot u našoj predivnoj zemlji – navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.