PROŠLO 10 MJESECI

Zašto je ubijen bivši fudbaler Željezničara: Krije li Sky ubicu Raščića, 15 pištolja na provjeri!

Policija će vrlo brzo imati nove informacije, utvrđuje se motiv ubistva, deset osoba bilo na poligrafu

Avaz

Miralem  Aščić

26.10.2023

U narednih nekoliko dana policijske agencije u BiH, koje aktivno rade na rasvjetljavanju ubistva Almira Raščića, bivšeg fudbalera Željezničara, koji je upucan u glavu 14. januara ispred jedne zgrade u Goraždu, trebale bi imati nove informacije u vezi s brutalnom likvidacijom koja je prije deset mjeseci potresla bh. javnost.

Slažu mozaik

Raščić je nakon ranjavanja danima bio u komi u KCUS-u, a preminuo je 23. januara. Od tada do danas, istraga i dalje traje, a inspektori polako slažu mozaik.

U trenucima, podsjećamo, dok se kretao prema automobilu na parkingu, nepoznati napadač mu je prišao, oborio ga na asfalt i pucao mu u glavu. Napad se desio na prostoru koji nije osvijetljen niti pokriven videonadzorom.

Prema informacijama „Avaza“, istražitelji su do sada saslušali više od 50 osoba koje bi mogle pomoći u istrazi. Deset ih je bilo na poligrafu.

Kako smo ranije objavili, Raščić je upucan iz pištolja “tetejac”.

Takav trag istražitelji imaju nakon pronađene čahure i košuljice zrna kalibra 7,62 milimetra, koja je poslana na vještačenje FUP-u. Utvrđeno je da zrno pripada ovoj vrsti oružja.

DNK analiza

Saznajemo da je MUP BPK, u saradnji sa SIPA-om, oduzeo 15 pištolja ove marke od pojedinaca iz Goražda i Sarajeva i oni se nalaze na vještačenju u FUP-u. Čekaju se i DNK rezultati, kako bi se vidjelo da li je ovo oružje korišteno u počinjenju krivičnog djela.

Isto se odnosi na pojedine pozive i poruke. Pripadnici SIPA-e su više od 30.000 brojeva i poruka putem baznih stanica operativno počeli selektirati, kako bi se došlo do traga ubice od kobne noći. Međutim, ubicu Raščića, kako stoje stvari, s obzirom na pojedine detalje, mogao bi otkriti i Sky. Jer očigledno je da bazne stanice koje se odnose na mobilne podatke nisu dale rezultate.

Prema svemu sudeći, motiv ubistva će vrlo brzo biti poznat policiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.