MASKE PADAJU

Je li Hamas sljedeća faza SDA?

Vijećnik ove stranke Šerif Patković kazao je da se stavlja na raspolaganje Hamasu. Izetbegović ne krije veze

Izetbegović s Muslimanskim bratstvom: Prirodno okruženje. Facebook

Danijal Hadzovic

1.11.2023

Početkom 2014. godine tadašnji član Predsjedništva i današnji samo predsjednik SDA Bakir Izetbegović u zgradi Predsjedništva BiH primio je delegaciju Muslimanskog bratstva i fotografirao se s njima pokazujući uzdignuta četiri prsta, što predstavlja simbol ove organizacije.

Bilo je to svega nekoliko mjeseci nakon što je u Egiptu izvršen državni udar kojim je vojska predvođena Abdelom Fatahom el-Sisijem s vlasti svrgnula Muhameda Mursija, lidera Muslimanskog bratstva. Bakirova četiri prsta predstavljala su direktnu podršku Muslimanskom bratstvu, dok je o njegovom svrgnutom lideru Morsiju do danas imao same riječi hvale.

Duboki korijeni

Muslimansko bratstvo je panislamistička politička organizacija razgranata širom islamskog svijeta, čiji je cilj u državama u kojima muslimani čine većinu preuzeti vlast i uspostaviti šerijatski poredak. U ostvarivanju svojih ciljeva koriste sve moguće metode – od izlaska na izbore, do terorizma.

O vezama SDA i njene duboke države s Muslimanskim bratstvom – od Alije Izetbegovića, do njegovog sina – postoje različite teorije koje idu toliko daleko da pojedine tvrde da je i aktuelni lider SDA jedan od prikrivenih članova ove globalne organizacije. Činjenica je da Izetbegović i mnogi funkcioneri SDA veze i simpatije prema Muslimanskom bratstvu, kao i njihovoj ideologiji nisu krili. U intervjuu za „Stav“ iz maja ove godine, na pitanje kako komentira optužbe da je SDA povezana s islamizmom, Izetbegović tu konstataciju nije negirao, dapače:

- Ne bismo se trebali izvinjavati zato što smo muslimani, tvrditi da nismo islamisti itd.

Njegova stranka godinama je oko sebe okupljala, što zvanično što poluzvanično, različite islamističke i radikalne vjerske strukture za koje je SDA bila prirodan politički izbor. SDA je svoje veze s tim krugovima pred zapadnim silama godinama pravdala tvrdnjama da oni njih „drže pod kontrolom“ te da su upravo zbog toga koristan saveznik.

Patković: Rekao ono što misli. Instagram

Pravo lice

Ipak, nakon što je SDA ostala bez vlasti, a zapadni prijatelji podržali demokratske promjene u našoj zemlji, ova stranka je u potpunosti počela ogolijevati svoje prave lice i ispoljavati radikalnu antizapadnu retoriku, uz istovremeno veličanje različitih islamističkih pokreta i režima.

Vijećnik SDA u Gradskom vijeću Zenice Šerif Patković prije nekoliko dana je izjavio da se stavlja na raspolaganje Hamasu te je kazao kako ga podsjećaju na Sedmu muslimansku brigadu, kojom je on nekoć komandovao.

I ovo zapravo podsjeća na pravi karakter ove stranke. Naime, dok su patriotski građani BiH na referendum, a potom i u borbu krenuli sa željom da stvore multietničku i sekularnu državu, SDA je čekala pravi trenutak i učvršćivanje vlasti da pokaže pravo lice. To lice je podrazumijevalo pristajanje na fildžan-državu, muslimanske brigade i čišćenje srpskih i hrvatskih kadrova iz armije i države.

Sada, čini se, ponovo dolazi vrijeme kad maske padaju.

Odgovornost za terorizam

Iz Muslimanskog bratstva potekle su brojne terorističke organizacije, među ostalima i Hamas, palestinsko krilo ove organizacije osnovano 1988., koje je 2006. preuzelo vlast u Pojasu Gaze i izvelo niz terorističkih napada. U posljednjem od 7. oktobra, koji je izazvao krvavu izraelsku odmazdu, ubili su 1.500 ljudi u Izraelu.

Nekoliko država i međunarodnih organizacija, uključujući Australiju, Evropsku uniju, Izrael, Japan, Kanadu, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.