ODGOVOR ZVIZDIĆU

SNSD-ovac predlaže ukidanje zakona koje su uspostavili visoki predstavnici

Prema Kojićevim riječima, inicijativa visokog predstavnika za uspostavljanje Vrhovnog suda predstavlja odstupanje od prethodnih dogovora

Milorad Kojić. SNSD

N. Č.

3.11.2023

Zastupnik Stranke demokratskog progresa (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Milorad Kojić, pokrenuo je inicijativu za stavljanje u parlamentarnu proceduru dva prijedloga zakona kojima se predlaže prestanak važenja Zakona o sudu i Zakona o tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Kojić tvrdi da su ovi zakoni uspostavljeni na nelegalan način od strane visokih predstavnika, te da je ova inicijativa odgovor na nedavni potez zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Denisa Zvizdića, koji je uputio u hitnu proceduru lex specialis Zakon o Vrhovnom sudu BiH.

Prema Kojićevim riječima, inicijativa visokog predstavnika za uspostavljanje Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja odstupanje od prethodnih dogovora o osnivanju apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci. Kojić također tvrdi da je visoki predstavnik protivpravno koristio Aneks 10 i Bonska ovlaštenja kako bi uspostavio institucije u Bosni i Hercegovini.

U okviru ovog prijedloga zakona, Kojić predlaže ukidanje Zakona o Sudu BiH, koji je usvojen odlukom visokog predstavnika Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch) 2002. godine. Također, predlaže ukidanje Zakona o Tužilaštvu BiH, koje je osnovano Zakonom o tužilaštvu koji je također usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Kojić ističe da ni Aneksom 10 ni Bonskim ovlaštenjima visokog predstavnika nisu predviđene ovlasti za osnivanje institucija na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta, već da se njegov autoritet ograničava na tumačenje Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Očekuje se da će ovi prijedlozi zakona izazvati žustre debate u Parlamentarnoj skupštini BiH, dok će budući koraci odrediti sudbinu spornih zakona o sudstvu i tužilaštvu u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.