PREŠLE NA DOMENU .RS

Digitalna "selidba" otvara niz pitanja: Institucije RS u virtuelnom okrilju Srbije

Moramo raditi na donošenju strategija i propisa koji se odnose na digitalni prostor i kompjutersku sigurnost, kaže Murtezić

Institucije RS u virtuelnom okrilju Srbije. Facebook

Alen Bajramovic

3.11.2023

Nakon što su web-stranice institucija RS danima bile nedostupne, jedna po jedna, najprije ona predsjednika, a potom i Vlade RS, “osviću” s domenom „.rs“ susjedne države Srbije. Nakon što mu je ranije ukinut YouTube kanal, predsjednik RS Milorad Dodik udaljen je i s društvene mreže X, nekadašnjeg Twittera, a prije nekoliko dana zvaničnici RS su priznali da im je američka kompanija “Verisign” uskratila usluge. Premijer RS Radovan Višković jučer je najavio tužbu zbog rušenja stranica i online servisa bez prethodne najave.

I tu zaostajemo

RS nikada nije prihvatila domenu .ba države BiH, pa su njene službene stranice bile registrirane na generičkoj internetskoj domeni .net, a sada će, kako je najavio i Višković, više od 3.000 web-stranica biti preneseno na srbijansku .rs. Iako ova oblast u BiH nije do kraja uređena, nisu bez osnova ocjene da je RS praktično proglasila digitalnu samostalnost.

Kako nam je rekao doktor međunarodnog prava Arben Murtezić, pravni ekspert koji se dugi niz godina bavi pitanjima kompjuterskog prava i kriminala, pitanje digitalnih domena je prilično jasno uređeno pod okriljem međunarodne ICANN korporacije, ali pravila su dosta fleksibilnija nego što je to slučaj, recimo, s telefonskim kodovima.

Murtezić: Fleksibilna pravila. Facebook

- Veliki broj državnih tzv. top domena možete koristiti bez posebnih uvjeta državljanstva ili registracije. Naravno, ovo pitanje ne treba olako shvatati i zaista moramo raditi na donošenju strategija i propisa koji se odnose na digitalni prostor i kompjutersku sigurnost, jer u toj oblasti zaostajemo. Ipak, treba biti jasno da se ono što se naziva “digitalna suverenost” teško može postići - govori nam Murtezić.

Druga država

Korištenje domene druge države od RS može predstavljati nekoliko pravnih i tehničkih problema, smatra IT stručnjak Senad Redžić.

- Ključno bi bilo znati da li se i koja vrsta podataka šalje van BiH, u susjednu Srbiju. Ako se podaci građana BiH na bilo koji način čuvaju ili obrađuju na serverima u drugoj državi, može doći do pitanja usaglašenosti s domaćim i međunarodnim zakonima o zaštiti podataka. Postoji i pitanje sigurnosti podataka i mogućnosti njihovog kompromitiranja, što može ugroziti privatnost građana - kaže Redžić.

Redžić: Privatnost građana. Facebook

Upravljanje i kontrola infrastrukture van BiH može biti van dometa bh. vlasti, što može otežati rješavanje tehničkih problema ili sigurnosnih incidenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.