"AVAZ" NA LICU MJESTA

Marfi: SAD će nastaviti podržavati aktivnosti deminiranja u BiH

Gradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina

Majkl Marfi - Avaz
Danas u Vijećnici: SAD finansijski podržale projekt  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

3.11.2023

Nakon završetka projekta oslobađanja minski sumnjivog područja Hodbine, koji je finansirala Vlada SAD, gradsko područje Mostara proglašeno je slobodnim od mina.

Tako je danas u Mostarskoj vijećnici održana ceremonija, kojoj je prisustvovao ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murfy), koji je u svom obraćanju naveo da je riječ o značajnom uspjehu.

Težak i naporan rad deminerskih timova

Taj uspjeh, rekao je, ne bi bio moguć bez naših partnera, Centra za obuku pasa za otkrivanje mina i organizacije ITF, ali i podrške lokalnih vlasti, prvenstveno Centra za uklanjanje mina u BiH.

- Završetkom ovog projekta građanima BiH vraćamo 1,6 miliona kvadratnih metara zemljišta. Želimo odati priznanje i pohvaliti težak i naporan rad deminerskih timova i Centra za obuku pasa, kao i Ureda BHMAC-a koji su pomogli da se ovaj uspjeh ostvari. Dobra vijest je i ta da ovdje nećemo stati. Ovu važnu aktivnost nastavljamo na širem području Mostara i to kroz projekt deminiranja Podgorani 1, opet, u partnerstvu sa ITF centrom -kazao je Marfi.

Američki ambasador je, također, naveo da je BiH od mina očistila 75 posto kontaminiranih područja.

- Zajednički snosimo odgovornost da nešto učinimo po tom pitanju. Insititucije koje se bave deminiranjem zaslužuju podršku vlasti, a tu, prije svega, mislim na finansijsku podršku. SAD i Ambasada u Sarajevu nastavit će podržavati aktivnosti deminiranja u BiH težeći cilju da se jednog dana cijela BiH proglasi potpuno očišćenom od mina. Nastavit ćemo raditi ne samo ovdje i u Sarajevu, već i Banjoj Luci i drugim mjestima. Nadam se da će uspjeh ovog projekta u godinama koje dolaze potaknuti snažnije i šire partnerstvo za projekte humanitarnog deminiranja u svim dijelovima BiH - poručio je Marfi.

Veliki napredak za sigurnost

U ime Ministarstva civilnih poslova BiH podršci SAD-a na ovom i drugim projektima je zahvalila ministrica Dubravka Bošnjak. Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić je naglasio da je realizacijom ovog projekta učinjen veliki napredak za sigurnost stanovnika Mostara i brojnih turista, jer, kako je naveo, minska zagađenost predstavlja i prepreku razvoju i izgradnji zajednice.

Također, na ceremoniji se obratio i v.d. direktora BHMAC-a, Enis Horozović koji je, između ostalog, rekao da je u toku aktivnosti deminiranja na području Hodbine pronađeno 39 minsko-eksplozivnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.