SVI ŠUTE

Završeno ročište u Sudu: Ko je pucao u Osterdala na Stupu, nema puške ni municije, ubice se branile šutnjom

Nije utvrđeno kako su došli u BiH, a Tužilaštvo KS, za sada, ima operativne podatke Švedske, koji su u vezi sa sukobima narko klanova

Sa ročišta u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Faktor

M. Aš

3.11.2023

U Kantonalnom sudu u Sarajevu završeno je ročište prema prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora za trojicu osumnjičenih za ubistvo Harisa Osterdala (Harrisa Österdahla), na Stupu.

Ometati istragu 

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i zbog bojazni da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti.

Ročište u Sudu, odlukom sutkinje Adise Zahiragić bilo je zatvoreno za javnost. Odluka o pritvoru bit će poznata danas.

Osim Olivera Herberta Petera, koji je uhapšen na području Sokoca, MUP RS je na Palama uhapsio i Libanca Abdela Majida el-Oveita (Oweit), koji ima švedski pasoš, i Šveđanina Konarda Tilusa (Tylus).

"Avaz" saznaje da Tužilaštvo u prijedlogu ne navodi ko je direktni izvršilac ubistva Osterdala, tačnije ko je od trojice osumnjičenih pucao. Osim toga, nije još pronađena ni puška, kao ni municija.

Podaci iz Švedske

Osumnjičeni su se tokom ispitivanja u Tužilaštvu KS branili šutnjom, kao i danas na sudskom ročištu. Nije utvrđeno kako su došli u BiH, a Tužilaštvo KS, za sada, ima operativne podatke Švedske, koji su u vezi sa sukobima narko klanova.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.